NENAD STEVANDIĆ POVODOM TRIDESETOG ROĐENDANA PARLAMENTA SRPSKE: Odluke prvog saziva - najveći zamajac srpskog jedinstva

S. M.

23. 10. 2021. u 18:57

PREDSEDNIK Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocenio je da je Narodna skupština Republike Srpske tokom tri decenije rada odgovorila istorijskom zadatku i svim izazovima, te naglasio da sve što je urađeno predstavlja rezultat sloge i saglasnosti, čemu bi se parlament i danas trebao vratiti.

НЕНАД СТЕВАНДИЋ ПОВОДОМ ТРИДЕСЕТОГ РОЂЕНДАНА ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ: Одлуке првог сазива - највећи замајац српског јединства

FOTO Ujedinjena Srpska

On je istakao da odluke prvog saziva Narodne skupštine o nastanku Republike Srpske predstavljaju najveći zamajac srpskog jedinstva sa ove strane Drine.

- To su najveće odluke koje je bilo ko sa ove strane Drine donosio, a da nisu legitimisani kao neki pobunjenici nego kao ljudi koji su državotvorno u Narodnoj skupštini usvojili Ustav i izabrali Vladu. Doveli su do Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem je Republika Srpska priznata kao državotvorna i kao entitet sa svojom teritorijom, pravosuđem, Ustavom i narodom, rekao je Stevandić Srni povodom 30 godina od osnivanja republičkog parlamenta.

Stevandić, koji je tokom dosadašnjih 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske u dva mandata učestvovao u njenom radu kao narodni poslanik i kao potpredsednik parlamenta, naglasio je da je parlament Srpske i dalje najbolje mesto za sve dogovore, krize i odluke koje se budu donosile.

-Na njenim odlukama je formirana Republika Srpska i nije se nikada podleglo pritiscima. Narodna skupština Republike Srpske odgovorila je istorijskom zadatku i izazovima, naveo je on.

Stevandić je napomenu da je Narodna skupština RS kolektivitet koji predstavlja najveću zakonodavnu vlast naroda u Srpskoj i to saznanje treba da bude ideja vodilja u budućem radu ovog parlamenta.

Narodna skupština je formirana 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH. Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH. Od njenog proglašenja, administrativno sedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja ratnog sukoba bilo izmešteno na Pale, a od 1998. godine sedište Narodne skupštine Republike Srpske premešteno je u Banjaluku, gde se i danas nalazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)