ŠTO NAS VIŠE DELE, SVE SMO JAČI: Trebinje obeležilo krsnu slavu grada i Sabornog hrama

D. CURAĆ

20. 08. 2021. u 07:13

SLUŽENjEM svete liturgije i prelamenjem slavskog kolača u Trebinju je proslavljena krsna slava Sabornog hrama i grada Trebinje, Sveto Preobraženje.

ШТО НАС ВИШЕ ДЕЛЕ, СВЕ СМО ЈАЧИ: Требиње обележило крсну славу града и Саборног храма

Foto D. Curać

I ove godine grad na Trebišnjici okupio je veliki broj gostiju sa svih strana, koji su sa građanima Trebinja proslavili veliki praznik. Slavski kolač zajedno su prelomili episkop Dimitrije, mitropolit Joanikije, episkopi mileševski Atanasije i bihaćko-petrovački Sergije, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, princ Filip Karađorđević i predsednik Skupštine Grada Dragoslav Banjak.

U prigodnoj besedi mitropolit Joanikije čestitao je praznik okupljenim vernicima.

- Neka je srećna slava ovome hramu i Gradu i svim vernima koji su se sabrali sa raznih strana. Iako su mnogi ovuda crtali granice, nisu narod podelili ni Hercegovinu, ni Crnu Goru, ni staru Rašku, to je sve jedno i izgleda što nas više dele da smo sve čvršći i jači - rekao je mitropilit Joanikije.

Svečanoj sednici u Kulturnom centru prisustvovali su, između ostalih, predsednici opština Herceg Novi i Nikšić Stevan Katić i Marko Kovačević, načelnici istočnohercegovačkih opština, predstavnici prijateljskih gradova poput Vršca, Vranja, Vrnjačke Banje, Novog Sada, Kraljeva, Valjeva, Jezera i Bijeljine, slikar Milan Cile Marinković...

Proslavi su prisustvovali princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

- I prošle godine bili smo za ovaj praznik u Trebinju. Volimo ovaj grad i ove ljude i zaista nam je prelepo u Hercegovini - istakla je Danica Karađorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!