ŠMIT JE LAŽNI PREDSTAVNIK: Dodik poručio da je Nemac došao bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN

S. M.

01. 08. 2021. u 21:42

NEMAC Kristijan Šmit od nedelje je zvanično novi visoki predstavnik u BiH. Došao je bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN i što se tiče Republike Srpske, Šmit nema legitimitet. Za Srpsku on se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH:

ШМИТ ЈЕ ЛАЖНИ ПРЕДСТАВНИК: Додик поручио да је Немац дошао без сагласности Савета безбедности УН

Foto: D. Pozderović

- Velike zemlje su krenule u bezočno rušenje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma i ne možemo da verujemo u dobre namere Šmita. Gospodine Šmit, niste dobrodošli ovde. Vi niste izabrani visoki predstavnik i RS neće poštovati vaše odluke.

Pojasnio je i da su svetski moćnici prekršili Aneks 10 Dejtonskog sporazuma:

- Mi smo potpisnici svih aneksa, u ime nas sporazum je potpisala Srbija. Visokog predstavnika nema ni u jednom dokumentu, osim u tom Aneksu 10. Dakle, predviđeno je da strane koje su potpisale Aneks 10 treba da se saglase o imenu visokog predstavnika i to treba da potvrdi Savet bezbednosti. I jedno i drugo je izostalo i mogli smo da vidimo kako zemlje poput Britanije i Amerike to tumače. Krenule su u bezočno rušenje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma.

Dodaje da je neverovatno da Nemačka sprovodi jedan sistem demokratskih vrednosti u svojoj kući, a negde drugo drugačiji:

- Slušao sam takozvanog visokog predstavnika Šmita koji očigledno luta, hvali se svojim iskustvom, ali nema iskustvo za BiH. On sebe promoviše kao mesiju koji treba da zatvori razne stvari koje su oni otvorili.

Naglasio je da Republika Srpska nema nijedan razlog da poveruje u dobre namere bilo koga ko dolazi sa strane:

- Ne možemo dozvoliti da nam stranac bez mandata priča kako će stvari teći i zato je važno da smo u RS postigli značajan deo konsenzusa oko ovog pitanja. I NS RS je rekla da je visoki predstavnik nelegalan i nelegitiman.

GESTAPO

DODIK kaže da visoki predstavnik nema nikakve ingerencije za granice na Balkanu i da su svi radili protiv RS.

- Otac Valentina Incka je bio oficir Gestapoa. Nećemo dozvoliti da nam stranci išta nameću ovde jer bi to bio kraj Republike Srpske - rekao je Dodik.

KONTRATUŽBA

NOVINAR RT Republike Srpske Branimir Đuričić, protiv kojeg je predsednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković podneo prijavu Tužilaštvu BiH zbog "negiranja genocida", najavio je podnošenje kontratužbe:

- Osuđujem pretnje dotičnog prema tužiocu i podnosim kontratužbu. Ko se mača lati...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024