CRNA GORA JE IZDALA SRPSKI NAROD: Reakcije iz Republike Srpske na usvajanjem sramotnog akta o Srebrenici (FOTO)

S. M.

18. 06. 2021. u 18:10

PARLAMENT Crne Gore usvojio je u četvrtak 17. juna Rezoluciju o negiranju genocida u Srebrenici.

ЦРНА ГОРА ЈЕ ИЗДАЛА СРПСКИ НАРОД: Реакције из Републике Српске на усвајањем срамотног акта о Сребреници (ФОТО)

Foto: Printscreen

Odluku crnogorske skupštine neki pozdravljaju, a neki su ogorčni. Evo šta kažu u Republici Srpskoj.

 

Dušanka Majkić, GO SNSD: Crna Gora se za dan vratila na Đukanovićev put

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocenila je da su kao bomba odjeknuli sinoćnje izglasavanje u crnogorskom parlamentu rezolucije o Srebrenici i smena ministra pravde Vladimira Leposavića i poručila da se ova izdaja ne može zaboraviti.

- Sada kada su najveći svetski autoriteti počeli da osporavaju događaje u Srebrenici iz prethodnog rata, crnogorski parlament se odlučio na ovaj sramni korak uperen protiv celog srpskog naroda - istakla je Majkićeva u izjavi za Srnu.

Prema njenim rečima, žalosno je u šta su se pretvorili snaga i energija višemesečnih litija za koje se očekivalo da će roditi neku novu Crnu Goru, o kojoj je pevao NJegoš.

Foto: DS Kliks

Majkićeva je naglasila da je zato Srbima teško da prihvate da se samo za jedno veče izglasavanjem ove sramne antisrpske rezolucije Crna Gora vratila na put koji joj je zacrtao aktuelni predsednik Milo Đukanović.

-Danas kada su sve ale krenule na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod izdaja je najsnažnija stvar koja se jednom narodu može učiniti i nikada se ne može zaboraviti - poručila je Majkićeva.

Nikola Špirić, zamenik predsedavajućeg Doma naroda PBiH: Političko potkusuruivanje po leđima srpskog naroda

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da parlament Crne Gore rezoluciju o Srebrenici nije doneo sa potrebom iskazivanja pijeteta prema žrtvama i porodicama žrtava, te da će ovaj korak produbiti političke sukobe u Crnoj Gori i ubrzo se pokazati kontraproduktivnim. Konstatujući da je usvajanje ove rezolucije otvorilo brojne polemike, Špirić je ocenio da bi bilo dobro kada bi zemlje regiona nastale raspadom bivše Jugoslavije usaglasile zajednički dokument u kojem bi bili osuđeni zločini na svim stranama.

- Po mom mišljenju, za rat u bivšoj Jugoslaviji, pa i BiH, ne postoje apsolutno odgovorni ni apsolutno nevini - rekao je Špirić.

Foto: Faktor. ba

Prema njegovim rečima, zajednički dokument o osudi zločina na svim stranama bio bi dokument sa pogledom u budućnost.

- A, svi ovi drugi dokumenti i rezolucije su dokumenti za politička potkusurivanja sa kratkoročnim političkim efektima - zaključio je Špirić.

Anja Petrović, portparol PDP: Očekujemo pravdu za srpske žrtve!

- Usvajanje Rezolucije o navodnom genocidu i zabrani negiranja genocida u Skupštini Crne Gore, podržano glasovima Đukanovićevog DPS i dela vladajućih stranaka, Demokrata i URA, izazvala je ogorčenost i razočarenje naroda u Republici Srpskoj, koji je svim srcem podržao demokratske promene i odlazak Đukanovićevog režima sa vlasti. Ono što je pogubno u ovoj rezoluciji, jeste potreba nezavisne države da se određuje prema stvarima koje se nisu odredile u zemlji u kojoj se desil - rekla je portparol PDP Anja Petrović.

Petrovićeva kaže da Srbima u Republici Srpskoj ovakvi događaji ne smeju da nametnu osećaj krivice.

Foto: PDP

- Poštujemo i klanjamo se svakoj žrtvi proteklog rata, ali očekujemo i da srpske žrtve, nevini ljudi stradali u strašnim zločinima, kada-tad, dočekaju pravdu. Moramo biti svesni da će nametnute rezolucije i kod nas doći na dnevni red i pozivamo sve relevantne faktore da se uključe u proces u kojem ćemo jasno staviti do znanja da bilo šta slično srpski predstavnici u RS i BiH neće izglasati bilo gde i ni po koju cenu - kaže Petrovićeva.

Ona dodaje da je istorijska činjenica da je Republika Srpska nastala 9.1.1992. godine, pre rata koji je Srbima nametnut, potvrđena u Dejtonu i da nikada njeno stvaranje i postojanje ne može biti dovedeno u vezu sa dešavanjima u Srebrenici.

 

Siniša Vidović, zamenik predsednika Ujedinjene Srpske: Zabili nož u leđa svim Srbima!

- Ovako vraćate narodu Republike Srpske! Ovako vraćate onima koji su iza vas stali i vas podržali. Ovako vraćate narodu. Mi i dalje ne damo svetinje - poručio je zamenik predsednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović u reagovanju na odluku Skupštine Crne Gore da usvoji “Rezoluciju o genocidu u Srebrenici”.

Siniša Vidović

– Skupština Crne Gore je zabila nož u leđa svim Srbima koji su je podržali i za nju glasali na proteklim izborima. Pokazali ste da se ni najmanje ne razlikujete od Mila Đukanovića, koji je isto tako izdao Srbe zbog lične korist - dodao je Vidović.

On je naveo da Srbi ovog puta to neće zaboraviti.

– Vlada i Skupština Crne Gore su po ko zna koji put izdali srpski narod, samo Srbi i istorija vam ovog puta neće zaboraviti i oprostiti -zaključio je Vidović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)