AMERIČKIM DIPLOMATAMA U RUSIJI OTEŽAN RAD - Medvedev - "To je dobro za Moskvu"

Novosti onlajn

28. 04. 2021. u 18:07

SJEDINjENE Američke Države će izgubiti brojne mogućnosti za rad diplomata u Rusiji i za Moskvu je to čak dobro, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev odgovarajući na pitanja korisnika društvene mreže „VKontakte“.

АМЕРИЧКИМ ДИПЛОМАТАМА У РУСИЈИ ОТЕЖАН РАД - Медведев -  То је добро за Москву

Foto: EPA

- Kao rezultat konflikta, koji su priredili Amerikanci, oni će izgubiti čak i one mogućnosti koje su do sada imali u našoj zemlji. Neće moći ni da putuju bez dozvole, imaće mali broj službenika i njihov rad će biti otežan. Mislim da to nije dobro za američku vladu, a za nas je dobro - konstatovao je Medvedev.

- Oni sami sebi nanose štetu - dodao je Medvedev i primetio da Vašington na to mora da obrati pažnju.

On je naveo da se ruske diplomate u drugim državama korektno ponašaju i da se ne mešaju u unutrašnje stvari država: „ne zamaraju se unutrašnjom politikom, ne pokušavaju da pomažu opoziciji, da im daju novac, putuju po zemlji i prate svakakve političke događaje“.

Medvedev je kao primer naveo da se ruske diplomate u SAD nisu „istakle“ ni u akcijama pokreta za zaštitu prava Afroamerikanaca. Po njegovim rečima, američke diplomate se, naprotiv bave takvim stvarima, često se suprotstavljajući vlastima zemalja u kojoj rade.

Po njegovom mišljenju, Vašington prema Moskvi koristi dvostranu taktiku, istovremeno pokušavajući da je zabije u ugao i razgovara o saradnji.

- Kako se meni čini, naši američki partneri sada koriste dvostranu taktiku i otvoreno govore da će vršiti pritisak na Ruse, da ih sabiju negde u ćošak, kako oni vole da na kaubojskom kažu 'Rusija mora da plati cenu'. Sa druge strane daju signale da su spremni da sarađuju u onim pravcima koji nam odgovaraju - izjavio je Medvedev.

On smatra da će Rusija u ovoj situaciji polaziti od svojih nacionalnih interesa.

- Sjedinjene Američke Države nisu ta zemlja koja bi trebalo nekoga da kažnjava, iako naši prijatelji stalno pokušavaju da se mešaju u tuđe poslove, pokušavaju da se bave raznim aktivnostima na teritoriji drugih zemalja - uveren je on.

Odgovarajući na molbu da prokomentariše oštre izjave predsednika SAD Džoa Bajdena na račun predsednika Rusije Vladimira Putina, Medvedev je primetio da „ni u kom slučaju ne treba koristiti neprimerene izraze kako biste ocenili svoje partnere. To je neproduktivno i vodi u ćorsokak“.

On je primetio da je u svakom slučaju potrebno sačuvati komunikaciju među državama i u tom smislu je, namere lidera dveju zemalja da održe sastanak, nazvao korakom u dobrom smeru.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024