ODLAZAK PRIJATELJA SVETE GORE: Žalost u Ujedinjenom Kraljevstvu posle smrti princa Filipa, supruga kraljice Elizabete

D. SAVIĆ

10. 04. 2021. u 10:15

ZASTAVE u Ujedinjenom Kraljevstvu spuštene su na pola koplja, a kraljica Elizabeta Druga započela je osmodnevnu žalost za suprugom, princom Filipom, koji je preminuo u dvorcu u Vindzoru, dva meseca uoči 100. rođendana.

ОДЛАЗАК ПРИЈАТЕЉА СВЕТЕ ГОРЕ: Жалост у Уједињеном Краљевству после смрти принца Филипа, супруга краљице Елизабете

Foto Tanjug

Bio je jedna od najuticajnijih, ali i najkontroverznijih, figura u kraljevskoj porodici, više od 70 godina. Kraljica je govorila da je uvek nalazila snagu i utočište u suprugu, "jedinoj osobi koja tretira monarha kao ljudsko biće". Pravoslavnih korena, bio je prijatelj Svete Gore.

Puno ime vojvode od Edinburga bilo je Filipos Šlesvig-Holštajn Sonderburg-Gluksburg. Rođen je u vili Mon Repos 10. juna 1921. godine na grčkom ostrvu Krf, kao potomak grčke i danske kraljevske porodice, sin jedinac i peto i poslednje dete princa Endrua i princeze Alis. Kršten je u grčkoj pravoslavnoj crkvi. Njegovi roditelji su izgnani kada je imao 18 meseci.

Dobar rođak i iskren prijatelj

PRINC Aleksandar Karađorđević je saopštio da su on i njegova porodica u princu Filipu imali dobrog rođaka i iskrenog prijatelja čija će uspomena večno živeti, navodi se u saopštenju i dodaje: "Njegov odlazak će stvoriti veliku prazninu u srcima svih koji su ga poznavali." U saopštenju se podseća da je britanska kraljica krštena kuma princa Aleksandra.

Često je kao dete menjao mesto boravka po državama Evrope, dok se brak njegovih roditelja raspadao. Filip se obrazovao u Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a u 18. godini, 1939, priključio se britanskoj mornarici.

Po majci britanske i nemačke krvi, potomak je i Elizabetine pra-pra-prabake kraljice Viktorije i zapravo daleki rođak svoje supruge Elizabete kojom se oženio 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji, ali bez prisustva Filipovih nemačkih rođaka. To je bilo u Britaniji neprihvatljivo posle Drugog svetskog rata. Kraljevski par dobio je četvoro dece, a osim njih, princ Filip je ostavio za sobom i osmoro unučadi i desetoro praunučadi.

Orden

FILIP je od 1972. nosilac Ordena jugoslovenske velike zvezde, najvećeg odlikovanja SFRJ.

Da bi dobio britansko državljanstvo, Filip je morao da se odrekne i svojih titula. Usvojio je i majčino anglizovano prezime Mauntbaten. Iako se deklarisao kao Danac i nije znao grčki jezik, a ženidbom je prestao da zvanično bude pravoslavac, Filip nikada nije prestao da se krsti, čak i na javnim mestima, kao pripadnik ove vere. Vojvoda od Edinburga je sa sinom Čarlsom aktivno pomagao društvu prijatelja Svete Gore. Obojica su postali počasni članovi Engleskog društva prijatelja Svete Gore.

OPROŠTAJ Cveće ispred Bakingemske palate, Foto Tanjug

Kad je Elizabeta postala kraljica, Filip je napustio aktivnu vojnu službu, gde je došao do čina komandanta, i postao je britanski princ 1957. Vojvoda od Edinburga je bio uz Elizabetu Drugu tokom njene 69-godišnje vladavine, najduže u britanskoj istoriji. Sa službenih dužnosti se povukao u avgustu 2017, u 96. godini.

SAUČEŠĆE PREDSEDNIKA VUČIĆA

SVOJOM ličnošću i osećajem za odgovorno vršenje zahtevnih javnih dužnosti tokom decenija, stekao je nepodeljenu naklonost ne samo Britanaca, već i čitavog sveta. Bio je duboko posvećen dobrobiti Britanije. Nenametljivo, ali čvrsto, osvojio je srca svojih sunarodnika, ali i svih ljudi bez obzira na naciju, rasu ili veroispovest, koji su cenili njegovu ozbiljnost, predanost, vedar duh i iskreni patriotizam ukorenjen u neprestanom služenju državi tokom čitavog niza decenija bremenitih velikim brojem izazova, naveo je u telegramu saučešća predsednik Srbije.

Poznat kao sportski entuzijasta, igrao je polo do 1971, popularizovao takmičenje u vožnji kočija, a voleo je i jedrenje. Igrao je ključnu ulogu u modernizaciji monarhije posle Drugog svetskog rata, ali je često bio kritikovan zbog držanja ili gafova, kao kada je za Toma Džonsa rekao da je "prokleto loš pevač". Pričalo se i da je Filip imao brojne "avanture" sa ženama iz sveta aristokratije, pozorišta i filma. Ali, dokazi se nikad nisu pojavili u javnosti.

Uprkos glasinama o njegovom neverstvu, par je ostao zajedno, a 70. godišnjicu braka su obeležili u novembru 2017. godine. Prijatelji kraljevske porodice kažu da je Elizabeti donosio duhovitost, inteligenciju, kao i veliku energiju monarhiji.

Tokom pandemije kovida Filip se izolovao sa kraljicom u Vindzoru, a kraljevski par je vakcinisan protiv kovida u januaru ove godine. Filip je operisan početkom marta zbog srčanih problema.

Period kraljevske žalosti će se nastaviti u narednih 30 dana. Iako Filip ima pravo na državnu sahranu, on je pre smrti izrazio želju da se ceremonija njegovog ispraćaja obavi što skromnije. Veruje se da će prisustvovati samo porodica, prijatelji i šefovi država Komonvelta u kapeli Sent Džordž u dvorcu Vindzor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju