KOMESARKA EU ZA ZDRAVSTVO: Bezbednost lekova i vakcina nema alternativu

Tanjug

16. 03. 2021. u 19:58

EVROPSKA komesarka za zdravlje Stela Kirijakides kaže da je situacija sa pandemijom Kovid-19 i dalje veoma alarmantna u pojedinim zemljama članicama EU.

КОМЕСАРКА ЕУ ЗА ЗДРАВСТВО: Безбедност лекова и вакцина нема алтернативу

Foto M. Anđela

”Isporuka vakcina je sada više nego ikada ključna kako bi se smanjio broj inficiranih”, poručila je Kirijakides.

Nakon neformlanog sastranka ministara zdravlja EU, Kirijakides je rekla da se EU i dalje suočava sa ozbiljnim kašnjenjima u proizvodinji i isporuci vakcina, što je, kako je ocenila, za žaljenje.

”Moramo da pozovemo sve zemlje članice da iskoriste sve doze koje su im na raspolaganju jer se danas procenat iskorišećenosti vakcina u okviru EU 27 kreće od 50 do 100 procenata”, kaže Kirijakides.

Ona je podsetila da Evropska agencija za lekove trenutno sprovodi istragu o mogućoj povezenosti vakcine AstraZeneke sa slučajevima tromboze.

”Nekoliko zemlja članica je obustavilo vakcinaciju ovom vakcinom i to jeste njiihovo nacionalno pravo. Mi ćemo podržati u potpunosti zaključke koje će EMA predstaviti u četvrtvak. Za nas bezbednost lekova i vakcina nema alternativu”, kaže Kirijakides.

Kirijakides je najavila da će Evropska komisija sutra predstaviti predlog digitalnih zelenih sertifikata koji bi trebalo da donesu izvesnost kada su u pitanju putovanja za građane EU.

”Nastavak primene mera koje se odnose na nošenje maski, higijenu i distancu, vakcinacija i jačanje zdravstvenih sistema biće najbolji način za izlazak iz pandemoje”, zaključila je Kirijakides.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna