HLADAN TUŠ OD ANGELE MERKEL: Cela Nemačka je čekala šta će reći nakon devet sati sastančenja, sačekalo ih neprijatno iznenađenje

Novosti online

04. 03. 2021. u 19:22

NEMAČKI ministri na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel deluju umorno nakon ko zna kog sastanka o borbi protiv korona virusa. I opet se pred kamerama rutinski zahvaljuju građanima. Opet mnogo brojki i opet mnogo "ako bude ovako, onda će biti…".

ХЛАДАН ТУШ ОД АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Цела Немачка је чекала шта ће рећи након девет сати састанчења, сачекало их непријатно изненађење

Foto AP

I ponovno nedostaje jedan autentični apel. Nemačka kancelarka Angela Merkel i njena pratnja, premijeri saveznih pokrajina Bavarske i Berlina, Markus Zeder i Mikael Miler, deluju iscrpljeno nakon gotovo devet sati rasprave. Više od 24 kriznih sastanaka u samo jednoj godini.

Mnogo toga što je dogovoreno moglo se predvideti. Takozvani lokdaun se produžava, zasad do 28. marta. To je bilo i nužno uprkos tome što mnoge radnje i samostalne preduzetnike dovodi u nezavidnu situaciju. Brojke još uvek ne dozvoljavaju da se mirne savesti može dopustiti otvaranje, pre svega i zbog toga što se mutirane varijante virusa sve češće pojavljuju.

Ali isto tako je bilo predvidljivo da će se nekim sektorima otvoriti perspektiva otvaranja. Poput terasa kafića i restorana, muzeja i delimično trgovačkih radnji. I povezivanje otvaranja sa sedmodnevnom incidencom ispod 35, što bi trebalo da donese neku vrstu olakšanja, bilo je za predvideti. Druga je stvar pitanje da li je to u ovom trenutku uopšte pametno.

Ali sve to ne ukazuje na trenutni gorući problem u Nemačkoj: još uvek se premalo vakciniše. U SAD-u novi predsednik najavljuje vakcinisanje svih građana do kraja maja. U Nemačkoj je nakon gotovo dva i po meseca od početka akcije vakcinisano jedva pet posto građana. Doduše uglavnom se radi o najstarijima i najugroženijima, ali to ne skriva činjenicu da proces zapinje na temeljnim pitanjima.

Na primer: brzina vakcinisanja. Incidencija se ne snižava samo svakodnevnim merama, nego i imunizacijom. Što je moguće brže, što je moguće više. Sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno. Nemački mediji su još pre Božića slavili dolazak prve vakcine. Nakon toga se dugo vremena nije dogodilo ništa. Sad je ipak postignut dogovor oko toga da od aprila u imunizaciju budu uključeni i privatni lekari u svojim ordinacijama. Merkel priznaje da postoji "prostor za povećanje broja vakcinacija".

Drugi primer je tzv. taktična vakcinacija. U drugim zemljama se interval između prvog i drugog vakcinisanja produžava jer su oni koji su primili prvu vakcinu više-manje zaštićeni. U tom razdoblju bi se mogli vakcinisati mnogi koji čekaju prvu dozu. Sad je barem postignut dogovor da se ovaj interval iskoristi maksimalno kako bi što više građana primilo barem prvu vakcinu.

Drugi primer su brzi testovi koji važe za ključ daljeg otvaranja. U februaru je ministar zdravstva Jens Špan obećao besplatne testove za sve već od početka marta. Ali to se nije obistinilo. Sad je taj rok pomeren na 8. mart. Paralelno s državom, u igru s brzim testovima sad uskaču i veliki trgovinski lanci koje će od ovog vikenda prodavati testove.

Trenutna eskalacija neodlučnosti samo je još jedna etapa u gomili razočaravajućih neprikladnih odluka. Jedan od primera za to je pitanje rada od kuće. Uporno se ponavljalo kako je to dobar mehanizam u borbi protiv širenja zaraze. Njega je često hvalila i kancelarka. Ali tek 27. januara je na snagu stupila i odredba po kojoj poslodavci svuda gde je to moguće moraju omogućiti rad od kuće. Do tad su milioni građana Nemačke, uprkos strogom lokdaunu, morali svakoga dana na posao. Kancelarka je samo apelovala.

Godinu dana nakon izbijanja pandemije jedno je jasno: Nemci mogu mnogo toga u ovoj krizi dobro proračunati i planirati. Ali to trenutno nije tako važno. Ono što je sad važno je vakcinacija i testiranje. I sakupljanje što je moguće više podataka kako bi se sprečila nova eksplozija brojeva novozaraženih i kako bi se došlo do barem malo normalnosti.

Ali politika više ne signalizira duh koji je potreban u borbi protiv pandemije. I što je još gore, njeni potezi ubijaju i ono malo duha koji je preostao i pre svega utiče pogubno na strpljenje građana. Ovo je sve samo ne odlučujući i prelomni trenutak u borbi protiv pandemije. 

(Dojče Vele)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri