IZMORENI "POLUMERAMA": Sve više Francuza traži lokdaun

G.Čvorović, stalni dopisnik: Pariz

04. 03. 2021. u 08:52

ИЗМОРЕНИ ПОЛУМЕРАМА: Све више Француза тражи локдаун

Foto AP

ZA jedan dan ponovo više od 26 hiljada zaraženih, preminula 322 pacijenta.

U Francuskoj se vodi sve veća polemika oko toga da li bi trebalo konačno ponovo uvesti opšti karantin, jer dosadašnjom strategijom širenje virusa ne uspeva već duže vreme da se spusti ispod 20 hiljada zaraženih dnevno.

Vlasti, ipak, istrajavaju na opciji policijskog časa od 12 sati noću, uz povremene vikend-karantine u određenim delovima zemlje, ističući da se na ovaj način održava konstantan nivo epidemije.

Građani su, međutim, izmoreni dugograjnim merama i nije mali broj onih koji bi više voleli strože restrikcije na relativno kraće vreme, umesto dugotrajnih odricanja na trenutni način.

U zemlji još od kraja oktobra i dalje ne rade restorani, kafei, muzeji, pozorišta, bioskopi. U poslednje vreme zatvoreni su i tržni centri. Istovremeno, vakcinacija mnogo sporije teče nego u Velikoj Britaniji, SAD, Izraelu, Srbiji, pa Francuzi ne vide svetlo na kraju tunela.

Prema poslednjim podacima, u Francuskoj se za jedan dan kovidom 19 inficiralo 26.788 građana. Istovremeno, preminula su za 24 sata 322 pacijenta. Na bolničkom lečenju je 25.111 ljudi, od kojih na reanimaciji 3.637.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)