"KOVID JEZIK" JEDAN OD SIMPTOMA KORONE: Evo koje promene su uočene na sluzokoži usta obolelih

Tanjug

02. 02. 2021. u 12:04

U NAJNOVIJOJ studiji španskih naučnika ustanovljeno je da se kod 25 odsto osoba obolelih od korona virusa javljaju promene na sluzokoži usta, odnosno da je jedan od simptoma virusa i takozvani "kovid jezik".

КОВИД ЈЕЗИК ЈЕДАН ОД СИМПТОМА КОРОНЕ: Ево које промене су уочене на слузокожи уста оболелих

Depositphotos

Kada je izbila epidemija virusa, dermatološkinja Almudena Nunjo Gonsales iz bolnice "Pas" u Madridu počela je da dobrovoljno prikuplja podatke na osnovu posmatranja pacijenata obolelih od virusa kovid-19 i ustanovila određene simptome, poput "kovid jezika", piše portal "Pais".

-Otkrili smo promene na jeziku koje se do tada nisu povezivale s virusom - jezik je uvećan, izgleda otečen, vide se tragovi zuba i na njemu se vide i crvene tačkice - rekla je Nunjo Gonsalvesova.

Ona je zajedno sa ostalim svojim kolegama dermatolozima, istražila 666 pacijenata obolelih od kovid-19 primljenih u boolnicu između 10. i 25. aprila prošle godine, od kojih je oko 56 odsto bilo latino-američkog porekla i koji su svi imali blagu ili umerenu upalu pluća.

Tokom istraživanja otkriveno je da je 25 odsto obolelih imalo promene na sluzokoži usta, poput jezičnog papilitisa, odnosno mrlje na jeziku.

Nunjo Gonsalesova objašnjava da je te promene mogao da izazove i aparat s kiseonikom jer isušuje usta i iritira jezik.

Dermatolozi su primetili i promene na koži ruku i stopala pacijenata u skoro 40 odsto slučajeva, posebno crvenu ili ljubičastu boju kože i osećaj peckanja.

Ova saznanja španskih dermatologa potvrdio je britanski epidemiolog sa Kraljevskog koledža u Londonu Tim Spektor, koji je rekao da je proučavao simptome pacijenata i da je takođe došao do zaključka da su pacijenti imali problema s jezikom.

Dodaje se i da su u toku istraživanja koja dovode u vezu korona virus i promene na koži, a doktorka NJunjo Gonsales zaključuje da ovi simptomi na koži nisu primećeni usled opšteg haosa izazvanog pandemijom korona virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)