MUTACIJE DONOSE VEĆU OPASNOST: Alarmantno upozorenje predsednika Naučnog saveta Francuske Delfresija o koroni

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

25. 01. 2021. u 20:11

DOK Evropi prete britanski soj, saznalo se da u svetu, u ovom trenutku, aktivno vrebaju čak četiri varijante virusa korona, još zaraznije i otpornije!

МУТАЦИЈЕ ДОНОСЕ ВЕЋУ ОПАСНОСТ: Алармантно упозорење председника Научног савета Француске Делфресија о корони

Foto Tanjug-AP

Novi vidovi korone su brazilski i kalifornijski, uz već poznate, južnoafrički i britanski.

- Ovaj virus je mnogo pametniji nego što mislimo - opisao je mogućnost adaptiranja korone na odbrambenu taktiku čoveka predsednik Naučnog saveta Francuske Žan-Fransoa Delfresi, glavni savetnik vlasti tokom pandemije.

Britanska varijanta ekspresno se širi kontinentalnom Evropom. U Francuskoj je, tako, za dve sedmice, procenat inficiranih ovim sojem u odnosu na ukupan broj novozaraženih porastao sa dva na sedam do devet odsto.

Delfresi ističe da prve studije pokazuju da su postojeće vakcine efikasne protiv britanske vrste. Alarmantne vesti, međutim, saopštio je kada je reč o ostalim varijantama. Oslanjajući se na najnoviju američku studiju, istakao je da južnoafrički i brazilski soj smanjuju efikasnost cepiva za čak 40 odsto!

Takođe, prema profesoru Delfresiju, postojeća antitela u organizmu od već preležane bolesti veoma malo neutralizuju ove dve vrste ili ih nimalo ne neutralizuju. Kao primer, naveo je situaciju u brazilskom gradu Manausu, gde su tri četvrtine građana iz prvog talasa već imale antitela, ali gde je situacija trenutno kritična. U Južnoj Africi ljudi koji su već preležali bolest takođe se masovno inficiraju.

Brazilska varijanta primećena je u Nemačkoj, a jedan slučaj kalifornijske je registrovan u Danskoj. U Francuskoj, južnoafrički soj predstavlja jedan odsto svih zaraženih.

Zbog svega, u Francuskoj ozbiljno razmatraju mogućnost da ponovo vrate opšti karantin, što je već urađeno u okolnim zemljama. Nada se vidi u sposobnosti laboratorija da modifikuju cepivo na nove vrste.

"PASTER" ODUSTAO OD PRVE VAKCINE

LOŠU vest saopštio je u ponedeljak čuveni francuski Institut "Paster", koji je zaustavio rad na svom glavnom projektu za vakcinu protiv korone, ističući da su prva istraživanja pokazala efikasnost manju od očekivane. "Paster" istražuje još dve vakcine, jednu na inovativnom principu u vidu spreja za nos, i drugu, tipa RNK, poput "Fajzerove".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)