TRAMP IZDAO NAREĐENJA U POSLEDNJI ČAS: Evo na koga je udario pred sam kraj mandata

Novosti online

12. 01. 2021. u 19:32

DONALD Tramp izdao je dva naloga samo nekoliko dana pred predsedničku inauguraciju Džoa Bajdena.

ТРАМП ИЗДАО НАРЕЂЕЊА У ПОСЛЕДЊИ ЧАС: Ево на кога је ударио пред сам крај мандата

Foto: EPA

U jednom naziva Antifu „domaćom terorističkom organizacijom“, dok u drugom zabranjuje američkim firmama i pojedincima poslovanje sa proizvođačima određenog kineskog softvera.

Tramp je potpisao memorandum u kojem traži od državnog sekretara Majka Pompea da, u saradnji sa državnim tužiocem i državnim sekretarom za bezbednost, ispita da li Antifa može da bude označena kao teroristička organizacija i da se njenim članovima zabrani ulazak u SAD.

- Ministarstvo pravde već je javno potvrdilo da akcije Antife i sličnih organizacija odgovaraju standardima domaćih terorističkih organizacija - stoji u Trampovom nalogu.

Kako se dalje navodi, uz brojne primere njihovog delovanja od 2017. godine naovamo, „nasilje koje sprovodi Antifa predstavlja opasnost po ljudske živote i suštinu naše nacije“.

Tramp navodi i da bi trebalo osigurati da mogućnost ulaska u SAD imaju samo oni koji će poštovati zakone, dok je „aktivno članstvo u kriminalnim organizacijama važno za odluku da li podnosilac zahteva za vizu traži ulazak u SAD kako bi učestvovao u nezakonitim aktivnostima“.

U drugom nalogu, odnosno izvršnom naređenju, koji se tiče kineskog softvera, Tramp navodi da Sjedinjene Države treba da preduzmu akciju protiv proizvođača pojedinih kineskih softvera, kako bi „zaštitili nacionalnu bezbednost“.

Među navedenim softverom su „Alipej“, „Vičet pej“, „WPS ofis“, Tensent QQ“...

Naloženo je da se ispita da li taj softver ugrožava nacionalnu bezbednost i ekonomiju SAD tako što taj softver služi za prikupljanje bezbednosnih i privatnih podataka u korist Kine. U naredbi se navodi da Kina i Komunistička partija Kine „prikupljanjem osetljivih podataka mogli da prate federalne službenike u saradnike i naprave dosijee o njima“. Zbog toga su mnoge federalne službe zabranile upotrebu kineskog softvera.

Do tada, naređeno je da u roku od 45 dana počne zabrana poslovanja svim pojedincima i firmama iz SAD sa proizvođačima spornog kineskog softvera. Takođe, u roku od 45 dana treba da budu donete i preporuke koje se tiču zabrane prodaje i transfera podataka korisnika iz SAD firmama iz inostranstva.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega