NVA POLICIJSKA LIKVIDACIJA AFROAMERIKANCA: Strah od nemira u Mineapolisu, objavljen uznemirujući video (VIDEO)

Novosti online

02. 01. 2021. u 00:24

POLICIJA u Mineapolisu objavila je snimak fatalne pucnjave policajaca, što je prva policijska likvidacija u ovom američkom gradu od ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u maju minule godine, nakon koje su usledili veliki protesti širom Sjedinjenih Država.

НВА ПОЛИЦИЈСКА ЛИКВИДАЦИЈА АФРОАМЕРИКАНЦА: Страх од немира у Минеаполису, објављен узнемирујући видео (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Dvadesettrogodišnji Dolal Id somalijsko-američkog porekla bio je osumnjičen za teško krivično delo, piše BBC.

Prema prvim izjavama svedoka, Dolal je prvi pucao, nakon čega su policajci uzvratili vatru i usmrtili ga.

Snimak pucnjave koja se dogodila u sredu, 30. decembra 2020. godine, objavljen je kasno u četvrtak. Na njemu se vidi kako policijski autombili blokiraju vozilo bele boje parkirano na benzinskoj pumpi u južnom delu grada, nedaleko od mesta gde je ubijen Flojd.

Sa Dolalom je u automobilu bila i njegova saputnica koja nije povređena, rekli su u policiji. Niko od policajaca takođe nije ozleđen.

Šef Policijske uprave u Mineapolisu Medario Aradondo rekao je da ne na mestu zločina pronađen pištolj. Prema njegovim rečima, a na osnovu odgledanog snimka, čini se da je žrtva prva ispalila hice.

Građani, među kojima je bio i Bel, otac ubijenog, okupili su se na mestu ubistva narednog dana što je izazvalo strah od ponovnih protesta, piše BBC.

- On je samo sedeo u automobilu. Oni su pucali na njega i to bez razloga. Zašto smo ovde? Zato što je on ubijen jer je crnac. Želimo da znamo zašto je moj sin ubijen - rekao je on, piše CBS njuz.

Gradonačelnik Mineapolista Džejkob Frej rekao je da je istraga u toku.

- Znamo da je izgubljen jedan život i da je vera u pošteno sprovođenje zakona od strane Afroamerikanaca krhka. Ponovno sticanje poverenja zavisiće od potpune transparentnosti - rekao je Frej.

Protesti zbog ubistva Flojda

Džordž Flojd ubijen je u martu minule godine tokom privođenja. Policajac Derek Šovin je gotovo devet minuta klečao na Flojdovom vratu dok je nesrećni Afroamerikanac poslednjim atomima snage govorio da ne može da diše.

Nakon toga, izbili su protesti protiv policijske brutalnosti koji su se proširili iz Mineapolisa u druge gradove širom SAD. Demonstranti su pozivali na reformu policije ili čak ukidanje gradske policijske uprave, ali se to nije dogodilo.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI HAOS NA BLISKOM ISTOKU: Vojna baza dignuta u vazduh, ima mrtvih - Oglasili se Amerika i Izrael (VIDEO)