SMRTNA KAZNA STIGLA IZ TRAMPOVOG PERA: Za vreme mandata odlazećeg predsednika Amerike pogubljen i deveti zatvorenik

I. S.

12. 12. 2020. u 08:30

AFROAMERIKANAC Brendon Bernard, koji je, 1999. godine, sa tek navršenih 18 godina učestvovao u dvostrukom ubistvu u Teksasu, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u federalnom zatvoru.

СМРТНА КАЗНА СТИГЛА ИЗ ТРАМПОВОГ ПЕРА: За време мандата одлазећег председника Америке погубљен и девети затвореник

Foto AP

Uzalud su "pljuštali" apeli poznatih ličnosti, uzalud brojni pokušaji da se izvršenje najteže kazne odloži i ponovo razmotri. Šef Bele kuće u odlasku, Donald Tramp, mimo običaja dobre prakse da ovakve odluke prepusti nasledniku, potpisao je dekret za Bernardovo pogubljenje.

To je rekordna, deveta smrtna kazna za Trampovog mandata, odnosno, otkako je Ministarstvo pravde letos nastavilo egzekucije posle 17 godina pauze na federalnom nivou. Za decembar su zakazana još četiri pogubljenja, među kojima se nalazi i jedna žena. Biće to prva pripadnica lepšeg pola, koju će, u poslednjih sedam decenija, pogubiti federalna vlast.

Foto AP

Pored nekoliko senatora i većeg dela javnosti, u Bernardovu odbranu javno je stala i Kim Kardašijan, medijska ličnost, koja je na društvenim mrežama apelovala da se odustane od izvršenja smrtne kazne. "Upravo sam razgovarala sa Brendonom. Najteži poziv koji sam ikada imala. Rekao mi je da ne plačem jer naša borba nije završena", napisala je na "Tviteru".

Neposredno pred smrt, Brendon je smireno razgovarao sa porodicom para u čijem je ubistvu učestvovao.

- Žao mi je. To su jedine reči koje u potpunosti odražavaju kako se osećam i kako sam se osećao tog dana - kazao je Bernard.

Majka ubijenog je izjavila da su je izvinjenja dirnula. "Izvinjenje i kajanje su pomogli da izlečim svoje srce. Mogu da kažem - opraštam im", rekla je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)