ZAJEDNO PROTIV ZAJEDNIČKOG NEPRIJATELJA: Majkrosoft, Gugl i Fejsbuk udružuju snage

Novosti online

22. 12. 2020. u 22:56 >> 22:56

GRUPA tehnoloških giganata kao što su Majkosoft, Gugle i mnogi drugi, su se udružila i stala na stranu kompanije Fejsbuk koja vodi pravni rat oko privatnosti.

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЗАЈЕДНИЧКОГ НЕПРИЈАТЕЉА: Мајкрософт, Гугл и Фејсбук удружују снаге

Foto: Tanjug/AP

Naime, 2019. godine BotsAp je tužio izraelsku kompaniju NSO Group zbog prodaje spajver opreme, odnosno opreme za špijunažu.

Navodi se da je uz pomoć njihove opreme preko 1.400 WhatsApp naloga napadnuto, te da su iskoristili slabosti ovog servisa za slanje poruka. I druge kompanije kao što su Internet Asosiješn, Cisko, BMVer, Githab i Linkdin su podržale Fjesbuk u ovoj borbi. Kao odgovor na tužbu Fejsbuk kompanije, NSO grupacije se branila međunarodnim imunitetom, pošto prodaje opremu stranim vladama. Ipak, taj zahtev je odbačen ovog jula, te se sad ta kompanija žali na takvu odluku.

Upravo zbog toga, Majkrosoft i druge kompanije pokušavaju da istaknu kako ta kompanija ne bi smela da dobije imunitet! U objavi kompanije Microsoft koja nosi naziv “Sajber plaćenici ne zaslužuju imunitet” istakli su tri razloga zašto veruju da su aktivnosti NSO grupacije opasne.

“Verujemo da je njihov poslovni model opasan, te da takav imunitet bi omogućio i drugim privatnim sektorima da nastave svoj opasan posao, bez pravnih pravila, odgovornosti i posledica” – ističe Majkrosoft.

Oni dalje tvrde da “oružja” te kompanije mogu biti veoma opasna ukoliko padnu u pogrešne ruke. Dalje isitču da takve alatke ne podležu istim ograničenjima kada su napravljene od strane private kompanije, a ne od vladine bezbednosne agencije. Vlade moraju da brinu o diplomatskim odnosima i da čuvaju svoje stanovništvo, što private kompanije ne moraju da urade. Na kraj tvrde da su tea latke opasnost za čovečanstvo, te da su one korišćene na novinarima (novinari iz Meksika i agencije Al DŽazire) i braniocima ljudskih prava (pojedinim španskim političarima).

“Privatne kompanije bi trebalo da budu odgovorne kada koriste tehnologiju za sajber-nadzor kako bi prekršili zakon, ili znajući da će ista da se koristi u takve svrhe, bez obzira na to ko je mušterija ili šta pokušavaju da postignu” – smatra Majkrosoft koji zaključuje: “Nadamo se da ćemo ujedinjenjem sa našim rivalima pomoći da zaštitimo sve naše mušterije i globalno-digitalni ekosistem”.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)