DOGOVOR O "BREGZITU" U ĆORSOKAKU: Brisel poručio idemo dalje sa Britanijom ili bez

I. STANOJEVIĆ

11. 12. 2020. u 07:40

RAZGOVOR šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, u sredu uveče u Briselu, nije doneo približavanje stavova, još manje konkretne dogovore o "bregzitu".

ДОГОВОР О БРЕГЗИТУ У ЋОРСОКАКУ: Брисел поручио идемо даље са Британијом или без

Foto Ap

Odluke su odložene za kraj vikenda uz nagoveštaj da se pregovori ne mogu voditi i iduće sedmice.

Glavni pregovarači dveju strana Mišel Barnije i Dejvid Frost priznali su postojanje značajnih razlika, ali se i složili sa oročenjem završetka razgovora na 72 sata.

I nemačka kancelarka Angela Merkel je bila jasna.

- Ukoliko Velika Britanija ima neprihvatljive zahteve, onda nastavljamo dalje bez sporazuma. Jedno je sigurno: integritet jedinstvenog tržišta mora biti sačuvan - poručila je Merkelova.

Kladionice u Engleskoj ocenjuju da ima manje od 50 odsto šanse da Velika Britanija postigne trgovinski dogovor sa EU. Šanse da London neće uspeti da postigne trgovinski dogovor pre kraja tranzicionog perioda koji ističe na kraju godine su 53 odsto, što je povećanje za 19 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

U svakom slučaju, EU sprema niz mera ako ne bude dogovora.

- Ne postoji garancija da, ako se sporazum pronađe, on može da stupi na snagu na vreme - rekla je Fon der Lajenova.

- Naša odgovornost je da budemo spremni za sve moguće slučajeve, uključujući i neuspeh dogovora sa Velikom Britanijom 1. januara 2021.

RAZLIČITI UNIVERZUMI

FRANCUSKI državni sekretar za evropske poslove Klemon Bon ocenio je da će britanskim državljanima, nakon "bregzita" možda biti potrebne vize ukoliko žele da ostanu u EU duže od tri meseca. Bon je dodao da "se o ovoj ideji i dalje pregovara, ali, šta god se desi 1. januara, bićemo u različitim univerzumima".

Drumski, železnički i vazdušni saobraćaj između EU i Velike Britanije odvijaće se za sada neometano, a biće moguć ribolov u vodama obe strane, najmanje narednih godinu dana.

ŠTETA Neutovareni kontejneri  u  Sauthemptonu čekaju na odluku o Bregzitu, Foto Ap

Što se ljudi tiče, granice bi mogle da budu maltene zaključane, makar "pod zastavom pandemije korone". Najavljuje se da će Britanci od 1. januara imati zabranu ulaska na teritoriju EU. Unija ima veoma kratku listu od samo osam država čiji će građani moći da uđu, kao područja bezbedna kad je u pitanju kovid 19, ali se ne planira da Britanija bude među njima. Brisel, ipak, ostavlja mogućnost da članica EU bilateralno odobri ulaske britanskim državljanima.

TRGOVINA SA SINGAPUROM

LONDON je juče potpisao sporazum o slobodnoj trgovini sa Singapurom, još jedan u nizu koje nastoji da postigne sa zemljama širom sveta, u okviru priprema za konačni izlazak iz EU, 31. decembra.

Što se tiče trgovinskog sporazuma, stvar je jasna: Britanija će imati status "treće države" počev od 31. decembra, kada prestaju da važe aktuelni tranzicioni trgovinski sporazumi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati