TRAMPOVE TUŽBE VAGAJU SVE DO 8. DECEMBRA: Sve je manje vremena za rešavanje mnogobrojnih primedaba na izborni postupak u Americi

I. STANOJEVIĆ

12. 11. 2020. u 00:19

PRIGOVOR koji je izborni štab Donalda Trampa podneo u Pensilvaniji, uz obrazloženje da je u toj saveznoj državi prekršen Ustav stvaranjem "protivzakonitog dvostrukog izbornog sistema", mora da bude rešen najkasnije do 8. decembra.

ТРАМПОВЕ ТУЖБЕ ВАГАЈУ СВЕ ДО 8.  ДЕЦЕМБРА: Све је мање времена за решавање многобројних примедаба на изборни поступак у Америци

Zgrada Vrhovnog suda / Foto AP

Do tog datuma, federalne jedinice u SAD dužne su da odgovore na sva pitanja proistekla iz predsedničkih izbora od 3. novembra, uključujući naknadna prebrojavanja glasova i sudske sporove.

Suština Trampove "reklamacije" na izborni tok u Pensilvaniji odnosi se na činjenicu da je ova država odlučila da kao važeće prizna glasove koji su dati na dan izbora, ali poštom pristigli tri dana kasnije. Demokrate su, u međuvremenu, saopštile da je jedan navodni svedok "štimovanja" izbornih rezultata u Pensilvaniji, radnik pošte Ričard Hopkins, koji je prijavio slučaj sa antidatiranim glasačkim listićima povukao svoje tvrdnje.

Republikanski štab, uprkos svemu, najavljuje da će njihov kandidat Tramp dobiti izbore na Vrhovnom sudu, ali put do tog krajnjeg stepenika nije baš kratak. Pošto svi glasovi budu prebrojani, zvanični partijski timovi obe stranke mogli bi, ako procene da je njihov kandidat zakinut u toj federalnoj državi, da sudu te konstitutivne jedinice SAD podnesu tužbu. Tek pošto o tom prigovoru svoj sud daju sudije u saveznim državama, predmet može da se prosledi Vrhovnom sudu.

Činjenica da republikanci imaju nespornu većinu u tom, najvišem sudskom telu u SAD, koristiće Trampu, ali samo ukoliko tužbe koje njegov izborni štab, u međuvremenu, uputi nadležnim organima saveznih država, stignu do Vrhovnog suda.

LAKA TRANZICIJA

DOSTA pažnje u Americi je privukla izjava državnog sekretara Majkla Pompea koji je rekao da će se bez problema obaviti "tranzicija ka drugoj Trampovoj administraciji". Reč tranzicija se često proteklih dana koristi od strane Demokrata i samog Bajdena, jer između dva njega i Trampa nije došlo do bilo kakvih kontakata, a kamoli do razgovora oko prenosa vlasti.

Sledeći datum u postizbornoj agendi je 14. decembar, kada se sastaju članovi elektorskog koledža i zvanično izbroje glasove koje su dobili predsednički kandidati u državama. Ono će se odvijati po saveznim državama, u njihovim glavnim gradovima, gde će elektori i fizički ubaciti loptice u glasačke kutije.

Time se posao u ovoj godini okončava. Dogodine, 6. januara na zajedničkoj sednici dva skupštinska doma, Kongresu i Senatu, biće prebrojani elektorski glasovi. Dve nedelje kasnije, 20. januara, novoizabrani predsednik SAD, položiće zakletvu.

Raspodela elektorskih glasova objavljena je u medijima i po tim izveštajima demokratski kandidat Džozef Bajden "projektovan je za izabranog šefa Bele kuće".

Ministar pravde i glavni pravobranilac SAD Vilijam Bar ovlastio je savezne tužioce da započnu istragu o navodnim izbornim nepravilnostima širom zemlje, ako ih ima, pre nego što izbor Bajdena bude i zvanično potvrđen.

Novosti

- Tužioci treba da otpočnu takozvane preliminarne istrage koje bi utvrdile postoje li dokazi na osnovu kojih je moguće preduzeti dalje istražne mere - kazao je Bar.

Ovaj visoki političar slovi za nekog ko je lojalan Trampu i javno je izražavao svoje slaganje sa Trampovim negodovanjem zbog glasanja poštom i njegovim sumnjama u moguću zloupotrebu izbornih rezultata. On je čak i optuživan da politizuje Ministarstvo u skladu sa Trampovim stavovima. Posle ovog Barovog naloga koji je označio start istraga, Ričard Pilger, visoki funkcioner Ministarstva, podneo je ostavku.

Sumnja u legitimitet izbora koju je javno izrazio Bar je presedan i nije ostala bez odjeka, a ni posledica. Bajdenov štab je izrazio žaljenje zbog odluke koja, kako kažu "podgreva spekulacije i izmišljene tvrdnje". Advokat Štaba Bob Bauer, pozvao se na američku demokratiju koja je, kako je rekao, "jača od bilo koje nespretne i cinične stranačke političke zavere".

BAJDEN: "SRAMOTA JE TRAMPOVA!"

PROJEKTOVANI izabrani predsednik SAD Džozef Bajden ocenjuje da "je sramotno što Donald Tramp nije priznao rezultat izbora".

- Ništa neće sprečiti transfer vlasti, iako aktuelni predsednik Tramp bez dokaza tvrdi da su izbori obeleženi krađom glasova i mnogobrojnim nepravilnostima - istakao je Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju