POČINJE ŠKOLSKA NASTAVA: U većem delu Italije, dok će u još šest regija početi do 24. septembra

Tanjug

14. 09. 2020. u 09:33

U 12 REGIONA Italije danas će početi nova školska godina, posle šestomesečne pauze zbog pandemije virusa kovid-19, a u pojedinim oblastima odložen je početak školske nastave.

ПОЧИЊЕ ШКОЛСКА НАСТАВА: У већем делу Италије, док ће у још шест регија почети до 24. септембра

Foto: Tanjug/AP

Povratak u škole veliki je test za Italiju i antikovid pravila te zemlje koja su pripremljena tokom leta.

Većina učenika u Italije vratiće se u školske klupe drugog ponedeljka u septembru, međutim u pojedinim italijanskim regionima školsko zvono za početak nastave oglasiće se 16, 22. ili 24. septembra.

U regionu Furlanija-Julijska krajina nastava će početi 16. septembra, na Sardiniji 22. septembra, a u Kampaniji, Abrucu, Bazilikati, Kalabriji i Pulji škole će biti otvorene 24. septembra.

U Kampaniji je, međutim, datum početka školske godine neizvestan jer se strahuje da do 24. septembra neće biti dopremljeno dovoljno novih klupa kako bi đaci bili na bezbednoj razdaljini, kao i da li će biti dovoljno nastavnika.

Foto: Tanjug/AP

Zaštitne maske za decu stariju od šest godina su obavezne, a maske za decu i zaposlene u školama trebalo bi da obezbedi škola, međutim savetuje se da učenici uvek nose sa sobom rezervnu masku, po mogućstvu hiruršku, mada su dozvoljene i platnene.

U školama neće biti merena temperatura učenicima, već su za to zaduženi roditelji kod kuće, a toj odluci usprotivili su se regioni Pijemont i Kampanija gde regionalne vlasti zahtevaju od škola da provetavaju temperaturu đacima.

Kako je rekao italijanski premijer Đuzepe Konte, italijanska vlada je "intenzivno radila i dala maksimum" kako bi obezbedila najbolje uslove za početak školske godine.

Povratak dece u školske klupe tokom pandemije važan je korak za Italiju, prvu evropsku zemlju koja je zbog virusa kovid-19 početkom marta uvela stroge mere karantina na celoj teritoriji, a iz blokade izašla postepeno posle oko tri meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna