RAT U LIBIJI: Privremena vlada u istočnoj Libiji podnela ostavku

Tanjug

14. 09. 2020. u 07:39

РАТ У ЛИБИЈИ: Привремена влада у источној Либији поднела оставку

Foto: Piksabej

PRIVREMENA vlada u istočnoj Libiji podnela je u nedelju ostavku usred uličnih protesta, koji su izbili širom zemlje zbog loših uslova za život, saopštili su zvaničnici.

Premijer Abdalah Al Tani predao je ostavku vlade predsedavajućem Predstavničkog doma sa sedištem na istoku zemlje Agili Salehu, naveo je portparol vlade Ezel-Din al-Falih.

Parlament i vlada Tanija, koja nije međunarodno priznata, saveznici su Halife Haftara, komandanta samozvanih Libijskih arapskih oružanih snaga, koje kontrolišu istok i jug zemlje.

Više stotina mladih Libijaca proteklih nekoliko dana je preplavilo ulice Bengazija i drugih gradova na istoku zemlje kako bi izrazili bes zbog nedostatka električne energije u tom području.

Učesnici protesta palili su gume i blokirali saobraćaj na nekoliko glavih puteva.

U subotu su pokušali da upadnu u sedište bezbednosnih snaga u istočnom gradu Mardžu.

Misija za podršku Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) saopštila je da je izgleda najmanje jedan civil poginuo, a da su tri ranjena i pozvao da se sprovede istraga o navodnoj prekomernoj upotrebi sile protiv mirnih demonstranata i brzo puštanje na slobodu učesnika protesta koji su zadržani u pritvoru.

Libija je upala u haos otkako je u ustanku 2011. godine, koji je podržao NATO, svrgnut dugogodišnji lider te zemlje Muamer Gadafi, koji je kasnije ubijen.

Zemlja je podeljena na dve rivalske administracije, na istoku i zapadu, a obe podržavaju naoružane grupe i strane vlade, podseća AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)