ZAUSTAVLJENO ISPITIVANJE OKSFORDSKE VAKCINE PROTIV KORONE! Uzrok - "neobjašnjena bolest" učesnika

J. Ž. S.

09. 09. 2020. u 08:40

FINALNA faza kliničkog ispitivanja vakcine za kovid-19, privremeno je zaustavljena nakon što kod jednog ispitanika zabeležena nepovoljna reakcija.

ЗАУСТАВЉЕНО ИСПИТИВАЊЕ ОКСФОРДСКЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ! Узрок - необјашњена болест учесника

Foto Tanjug/ AP

Vakcina na kojoj rade Univerzitet u Oksfordu i britansko-švedska farmaceutska kompanija "AstraZeneca" jedno je od vodećih kandidata za vakcinu protiv kovida-19.

Kliničko ispitivanje je sada privremeno zaustavljeno zbog slučaja "neobjašnjene bolesti", međutim, u farmaceutskoj kompaniji privremeno zaustavljanje ispitivanja opisuju kao "rutinsko".

Ishod ovog ispitivanja sa nestrpljenjem se čeka širom sveta.

Vakcina je uspešno prošla prvu i drugu fazu kliničkog ispitivanja i očekivalo se da će se među prvima naći na tržištu. Treća faza ispitivanja sprovodi se na oko 30 .000 ispitanika u SAD-u, Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici. Radi se o fazi koja se inače radi na hiljadama ljudi i traje po nekoliko godina.

- U velikim ispitivanjima, bolesti se mogu pojaviti slučajno, ali se sve mora detaljno proveriti - poručili su sa Oksforda.

Ovo je drugi put da je oksfordsko ispitivanje vakcine za korona virus pauzirano. Takve stvari se rutinski događaju kada ispitanik-volonter završi u bolnici, a da razlog obolevanja nije odmah jasan.

Smatra se da bi se ispitivanje moglo nastaviti za nekoliko dana. Detalji nepovoljne reakcije ispitanika nisu poznati.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)