ZELENSKI HOĆE DA GAĐA AERODROME NA KRIMU? Pošaljite nam rakete ATACMS

Милица Шкорић
Milica Škorić

30. 03. 2024. u 08:45

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski upozorio je danas Amerikance da će ukrajinske snage možda morati da se povuku kako bi osigurale svoje linije fronta i sačuvale municiju usled teškog pritiska kojem su izložene.

ЗЕЛЕНСКИ ХОЋЕ ДА ГАЂА АЕРОДРОМЕ НА КРИМУ? Пошаљите нам ракете АТАЦМС

Foto: Tanjug/AP

Zelenski je u intervjuu za "Vašington Post" za to okrivio SAD koje ne pružaju neophodnu vojnu pomoć Ukrajini.

On je rekao da je kašnjenje Kongresa u odobravanju paketa vojne pomoći vrednog 60 milijardi dolara skupo koštalo Ukrajinu.

Kako je objasnio ukrajinska vojska nije uspela da planira buduće operacije, a kongresmeni su se svađali skoro šest meseci.

Hoće da gađa aerodrome na Krimu

Zelenski je pozvao SAD da obezbede Ukrajini rakete ATACMS za napad na aerodrome i avione na, kako je naveo, privremeno okupiranom Krimu.

- Kada Rusija ima rakete, a mi nemamo, oni raketama napadaju sve – gasnu i energetsku infrastrukturu, energiju, škole, fabrike, civilne zgrade. ATACMS je odgovor - rekao je ukrajinski predsednik u istom intervjuu.

Zelenski je naglasio da su rakete dugog dometa Ukrajini potrebne ne za napad na teritoriju Rusije, već za udare na aerodrome na Krimu.

- Kada Rusija sazna da možemo da uništimo ove avione, oni neće napasti sa Krima. To je kao sa mornaricom. Izgurali smo ih iz naših teritorijalnih voda. Sada ćemo ih potisnuti sa krimskih aerodroma - rekao je ukrajinski predsednik.

On je podsetio da je u februaru u Minhenu predstavio mapu ciljeva za ATACMS.

- Pokazao sam im vojne platforme kao što su aerodromi, sistemi protivvazdušne odbrane i drugi objekti - dodao je on.

Na pitanje da li smatra da je američki predsednik Džozef Bajden previše oprezan u snabdevanju oružjem, za šta ga njegovi protivnici ponekad optužuju, ukrajinski lider je odgovorio da je američki predsednik "oprezan u vezi sa nuklearnim udarom Ruske Federacije".

Zelenski je izrazio uverenje da razvoj događaja u Ukrajini zavisi upravo od odluke Kongresa SAD o daljoj podršci Kijevu i poručio da je za potrebno više naoružanja Oružanim snagama Ukrajine da bi se savladao neprijatelj.

- Izgubili smo pola godine dok se Kongres svađao. Ne možemo više gubiti vreme. Ukrajina ne može biti politički spor između strana - istakao je on.

Takođe je naveo da kritičari pomoći u Kongresu ne razumeju ulog u ovom ratu.

BONUS VIDEO: ŠTA JE SVE IZVUČENO IZ KUĆE - Prizor sa mesta gde je nestala Danka posle 4. dana potrage

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)