BORBA PROTIV UKRAJINSKIH DRONOVA: Koliko je Rusima isplativa upotreba sistema Tor i Gibka-S (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 02. 2024. u 22:00

TREBA imati u vidu da vozila opremljena bezposadnim daljinski upravljivim borbenim stanicama, bar prema analizama situacije na ukrajinsko-ruskom frontu, odlično mogu poslužiti za borbu protiv dronova.

БОРБА ПРОТИВ УКРАЈИНСКИХ ДРОНОВА: Колико је Русима исплатива употреба система Тор и Гибка-С (ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub toparmi

Naime, ruski vojni analitičar Sergej Maržecki je dao analizu situacije na frontu i čime se sve može parirati rojevima dronova samoubica.

ČIME SE SVE MOŽE PARIRATI KAMIKAZA DRONOVIMA

Gubici koje su ruske trupe pretrpele od jeftinih ukrajinskih kamikaza dronova primorale su Ministarstvo odbrane da se ozbiljno pozabavi pitanjem pokrivanja jurišnih trupa od čitavih rojeva neprijateljskih bespilotnih letelica.

Činjenica je da Ukrajinci osmatračko-izviđačkim dronovima FPV (first-person view) pretvorenim u udarne bespilotne letelice uspešno dejstvuju po ruskim trupama sa nezavidnom redovnošću.

Kompaktni brzi kvadrokopter koji košta 550 dolara, sa ugrađenom bojevom glavom domaće izrade, može da uništi tenk vredan nekoliko miliona dolara, istovremeno ubivši posadu.

Foto printskrin tviter@UAWeapons

 

RUSKI RAKETNI ODBRAMBENI SISTEMI

Danas je skoro svaki ukrajinski vod organizovao odrede operatera dronova „kamikaze“, koji ih koriste u velikom broju i na sistemskom nivou.

S ruske strane, potreba za stalnim jurišima na neprijateljske utvrđene zone dovela je do evolucije jurišnih grupa u specijalizovane izviđačke i jurišne brigade.

Najiskusniji i najmotivisaniji borci primorani su da krenu napred, uz podršku artiljerijske vatre, tenkova i sopstvenih jurišnih bespilotnih letelica. Za zaštitu ovih jurišnih jedinica od vazdušnih napada brojnih FPV dronova, odabrani su protivvazdušni raketni sistemi Tor i Gibka.

TOR-M SA RAKETAMA 9M228K

„Tor“ 9K330 je protivvazdušni raketni sistem kratkog dometa za rešavanje zadataka protivvazdušne i protivraketne na nivou divizije. Može da obara krstareće i antiradarske rakete, avione i helikoptere, klizne bombe i bespilotne letelice.

rusi opremaju svoje savremene pvo sisteme tor m2 dzakovima sa peskom

rusi opremaju svoje savremene pvo sisteme tor m2 dzakovima sa peskom

Municiju čini 8 protivvazdušnih projektila 9M330. “Tor-M2” je modifikacija “Tor-M” sa raketama 9M338K. Važna karakteristika ovog sistema PVO je mogućnost gađanja u maršu, odnosno, sposoban da pokrije napadnu kolonu oklopnih vozila u pokretu.

Kompleks je izgrađen na guseničnoj šasiji i ima visoku upravljivost. Kapacitet municije je povećan na 16 protivvazdušnih raketa sa poboljšanim taktičko-tehničkim karakteristikama.

GIBKA-S 3M47

Drugi protivvazdušni kompleks 3M47 „Gibka“ (verovatno „Gibka-S“) je „pešadijska“ verzija brodsko-kopnenog PVO sistema „Gibka“, koji se koristi na nekim protivpodmorničkim (BPK), malim raketnim plovilima (MRK) i borbenim vozilima pešadije. Rusi su ga postavili na terensko oklopno vozilo Tigar.

Borbeni radar 1L122 „Harmon“ vrši nadzor vazdušnog prostora od 360 stepeni i obezbeđuje automatsko praćenje cilja, što omogućava sistemu PVO da otkrije cilj na udaljenosti do 40 kilometara. Vazdušni ciljevi se gađaju standardnom municijom MANPADS Verba 9M336 i Igla-S 9K310 na udaljenosti do 6 kilometara.

Generalno, ovi sistemi protivvazdušne odbrane zaista mogu da pokriju jurišne trupe tokom napada ili u maršu. No, postavlja se pitanje koliko je racionalno koristiti tako skupe protivvazdušne rakete protiv ukrajinskih FPV bespilotnih letelica koje koštaju 550 dolara po komadu?

Po svemu sudeći, ratna ekonomija neće više ići na ruku Moskve koja je na ukrajinsku PVO dejstvovala niskobudžetnim „kamikaze“ dronovima tipa „geran“. Naime, šta će s dogoditi kada se iscrpe rezerve protivvazdušnih raketa u uslovimamasovnih napada ukrajinskih udarnih dronova.

MOGU LI SE TRUPE OD MALIH DRONOVA BRANITI TOPOVIMA?

U ovom trenutku se smatra da je racionalnije osloniti se na razne PVO artiljerijske i PVO raketno-topovske sisteme, pogodne za odbranu od rojeva FPV dronova. Primera radi, ruskim trupama na frontu je preko potreban perspektivni protivvazdušni kompleks 2S38, ZAK-57 „Derivacija-PVO“, nastao na bazi borbenog vozila pešadije BMP-3.

Od velike koristi bi bio i protivvazdušni samohodni top ZU-23AE, izgrađen na bazi oklopnog transportera BTR-82, sa modulom od dva sparena topa 23×152 mm sa uvećanim kapacietom magacina.

Preporučuje se i modernizacija zastarele opreme kao što je BMP-1 tako što bi se na njega instalirao daljinski upravljani borbeni modul 32V01 na vozilu Tajfun-VDV ili BM-30-D poznat kao Spica (32V01), naoružan automatskim topom 30×165 mm 2A42 sa 300 metaka, i koaksijalnim mitraljezom 7.62mm PKTM sa najmanje 1000 metaka.

Ovaj modul bi omogućio da se osmatraju, pretražuju i napadaju kopneni ili vazdušni ciljevi na udaljenosti do 1-2 km. Ovakva laka oklopna vozila mogu se koristiti za borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letelica ali i za suzbijanje kopnenih ciljeva gustom vatrom tokom jurišnih operacija.

Potreba za pokrivanjem kolona u marševskim i jurišnim operacijama postavlja pitanje izvodljivosti modernizacije raketnog sistema PVO 2K22M Tunguska-M1. Ovaj kompleks je opremljen sa dva protivavionska topa i osam protivavionskih projektila serije 9M311, ima odličnu manevarsku sposobnost i sposoban je da puca u pokretu.

Ukoliko je opremljen modernim sistemom za označavanje ciljeva tipa brzih bespilotnih letelica, a dodatno prenaoružan i mini-raketama koje su već razvijene za Pancir, Tunguska bi bila adekvatan odgovor na napade ukrajinskih FPV dronova i istovremeno bi pružao vatrenu podršku svojim jurišnim odeljenjima.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)