VOJNA INDUSTRIJA ZADOVOLJNO TRLJA RUKE: NATO upozorava da je sukob u Ukrajini postao "bitka za municiju"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 01. 2024. u 23:23

SUKOB u Ukrajini pretvorio se u "bitku za municiju", upozorio je šef NATO-a, nakon što je nedostatak snabdevanja primorao kijevsku vojsku da štedi artiljerijske metke.

ВОЈНА ИНДУСТРИЈА ЗАДОВОЉНО ТРЉА РУКЕ: НАТО упозорава да је сукоб у Украјини постао битка за муницију

Foto Tanjug/AP

-Povećana proizvodnja municije je apsolutna neophodnost kako bismo mogli da nastavimo da pružamo podršku Ukrajini, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u trenutku kada je Alijansa potpisala ugovor vredan 1,1 milijardu evra za nabavku "stotinu hiljada metaka" kalibra 155mm koji će ili biti prosleđeni Ukrajini ili će poslužiti za popunjavanje zaliha članica bloka.

-Sa potrošnjom municije koju vidimo u Ukrajini, sa potrebama koje vidimo... moramo da povećamo proizvodnju, dodao je Stoltenberg.

Suočeni sa sve mršavijim zalihama, ukrajinski vojnici rekli su za "Fajnenšel tajms" da su primorani da štede municiju dok ruske trupe pojačavaju svoje napade.

-Zaista nema dovoljno municije, rekao je visoki oficir ukrajinske artiljerijske brigade.

Ukrajina je sa 8.000 granata dnevno tokom svoje protivofanzive tokom leta prešla na samo 2.000 poslednjih nedelja, prema rečima jednog komandanta voda.

Foto Tanjug/AP

Partneri iz EU prošlog proleća obećali su da će poslati Ukrajini milion artiljerijskih metaka, ali ukrajinski zvaničnici kažu da im je dostavljeno samo oko 300.000 granata – nedovoljno, naročito ako se ima u vidu brzina kojom su kijevsske trupe sagorele zapadnu municiju koja im je poslata.

U međuvremenu, kompanija "Lokid Martin", glavni proizvođač municije koju Sjedinjene Američke Države šalju Ukrajini, prognozirala je veći porast godišnje prodaje od očekivanog u 2024. zahvaljujući snažnoj globalnoj potražnji za oružjem.

Kompanija je saopštila da očekuje neto prodaju između 68,5 i 70 milijardi dolara ove godine, u odnosu na 67,6 milijardi dolara u 2023. Analitičari očekuju 68,7 milijardi dolara.

-Gledajući unapred u 2024. i dalje, naše mogućnosti da podržimo globalnu bezbednost američke vlade i njenih saveznika ostaju snažne sa tradicionalnim i revolucionarnim tehnologijama, rekao je izvršni direktor Džim Taijslet.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)