DANSKA DOBILA KRALJA: Margreta Druga potpisala abdikaciju

Novosti online

14. 01. 2024. u 15:01

FREDERIK Deseti postao je danas novi danski kralj, nasledivši svoju majku, kraljicu Margretu II, koja je formalno abdicirala nakon 52 godine, javlja danski javni servis DR.

ДАНСКА ДОБИЛА КРАЉА: Маргрета Друга потписала абдикацију

Foto: EPA

Frederik Deseti je stupio na presto na sednici vlade u 14.00 časova, kada je kraljica Margreta potpisala deklaraciju o abdikaciji.

U kabinetu su, pored kraljice, bili prisutni ministri vlade i sekretar kabineta, kralj Frederik i njegov sin, prestolonaslednik Kristijan.

Televizija je prikazala snimak kako kraljica Margret napušta zamak Kristijansborg automobilom kroz ogromnu gužvu u Kopenhagenu.

Smena na prestolu u Danskoj je formalna ceremonija koja zapravo ne zahteva ništa osim potpisa.

Dakle, kada je kraljica stavila svoj potpis na dokument, to je značilo da može biti proglašen novi regent.

Kraljica Margreta je bila na danskom prestolu čitave 52 godine, od 14. januara 1972. pa sve do danas.

Preuzela je dužnost od svog oca, kralja Frederika Devetog

U julu 2023. godine, kraljevska kuća je izdala saopštenje za javnost u kojem je stajalo da je kraljica Margreta najduži vladajući monarh u istoriji Danske.

Kraljica Margareta (83) postala je prvi danski monarh koji se dobrovoljno odrekao prestola u skoro 900 godina dugoj istoriji danske kraljevine.

Ona je zvanično potpisala svoju abdikaciju na sednici državnog saveta, a potom će njen sin prestolonaslednik Frederik (55) automatski postati novi danski monarh, kralj Frederik Deseti.

Pozivajući se na zdravstvene probleme, danska kraljica je u novogodišnjoj noći najavila da će se povući sa trona, što je izazvalo iznenađenje nacije koja je očekivala da će ona ostati na prestolu do kraja života, što je tradicija u danskoj monarhiji.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA SAHRANI KRALjICE ELIZABETE DRUGE - Pogledajte šta se dešava na ulicama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave