RAT U IZRAELU: Mask posle razgovora sa Netanjahuom - Hamas mora biti uništen; Produženje primirja na pomolu? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 11. 2023. u 07:23 >> 00:53

SUKOB Hamasa i Izraela ušao je u 52. dan. Četvrti je i poslednji dan dogovorenog primirja. Hamas je pozvao na produženje primirja da bi se povećao broj oslobođenih. Benjamin Netanjahu poručuje da je otvoren za produžetak prekida vatre.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Маск после разговора са Нетанјахуом - Хамас мора бити уништен; Продужење примирја на помолу? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Izrael odobrio oslobađanje 50 palestinskih ženskih talaca

 

 Izraelska vlada odobrila je oslobađanje 50 palestinskih ženskih talaca u okviru sporazuma o produženju privremenog primirja sa palestinskom militantnom grupom Hamas u Gazi i obezbeđivanju oslobađanja još skoro 20 Izraelaca koje Hamas drži kao taoce od 7. oktobra.

Prema prvobitnom sporazumu o primirju, koji je trebalo da istekne sutra ujutro, izraelske vlasti složile su se da obustave vojne udare i napade na Gazu na četiri dana i poručile da će osloboditi troje palestinskih talaca za svakih 50 talaca koje oslobodi Hamas, prenosi Tajms of Izrael.

Od petka je oslobođeno 39 Izraelaca i 117 Palestinaca, a kao rezultat paralelnih pregovora koje vodi Katar, Hamas je takođe oslobodio 17 Tajlanđana, jednog Filipinaca i jednog rusko-izraelskog državljanina.

 

 

U Izrael stiglo još 11 talaca koje je oslobodio Hamas

 


U Izrael je večeras preko graničnog prelaza Kerem Šalom ušlo još 11 talaca koje je iz Pojasa Gaze oslobodila palestinska militantna grupa Hamas.

Nakon kratkog lekarskog pregleda i prilike da taoci prvi put pozovu svoje porodice, oni su prebačeni u bolnicu Ičilov u Tel Avivu, saopšteilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja, prenosi Tajms of Izrael.

Iz bolnice Ičilov su naveli da su ponosni zbog toga što imaju privilegiju da požele dobrodošlicu oslobođenim taocima i pruže im potrebnu medicinsku pomoć.

Crveni krst je prethodno potvrdio da je omogućio oslobađanje i transfer 11 talaca koje je držao Hamas.
 

 

Sintija Nikson se pridružila štrajku glađu zbog situacije u Gazi

 

Američka glumica Sintija Nikson pridružila se danas petodnevnom štrajku glađu ispred Bele kuće kojim se osuđuje uloga predsednika SAD Džozefa Bajdena u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze i poziva na hitan prekid borbi u toj oblasti.

- To što naš predsednik zanemaruje neverovatne ljudske gubitke ni najmanje ne odražava želju ogromne većine Amerikanaca - rekla je Nikson novinarima, prenosi Al Džazira.

Nikson, najpoznatija po ulozi Mirande u seriji ''Seks i grad'', uputila je poziv Bajdenu da "oseti tu empatiju po kojoj je toliko poznat, da pogleda decu Gaze i zamisli da su to njegova deca".

Štrajk glađu je organizovalo više desetina američkih kongresmena i antiratnih aktivista.

 

 

Galant: Kada Izrael obnovi sukobe s Hamasom,borbe će biti još jače u celoj Gazi

 


Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da će Izrael, kada bude nastavio sukobe s Hamasom, "udariti većom snagom i borbe će se voditi u celom Pojasu Gaze".
U obraćanju vojnicima pešadijske brigade Givati i oklopnih brigada, Galant im je poručio da treba da budu svesni da imaju nekoliko dana, posle čega će se vratiti na front, saopštila je kancelarija izraelskog ministra odbrane. 

- Biće to istom jačinom, i jače nego što je bilo. Zapamtite da dok se organizujete, odmarate i istražujete, neprijatelj radi isto - rekao je Galant, preneo je Tajms of Izrael.

On je dodao da će se vojnici susresti sa spremnijim protivnikom.

- Stoga, Hamas će prvo dobiti bombe našeg ratnog vazduhoplovstva, a nakon toga, će dobiti granate od tenkova i artiljerije, i na kraju dolaze pešadijske trupe. Borićemo se u celom Pojasu - poručio je Galant.

Izrael i Hamas su u petak otpočeli četvorodnevno primirje dok se ne oslobodi deo talaca, s tim da je moguće produženje prekida vatre, ukoliko Hamas bude oslobađao po 10 talaca dnevno.

 

 

Izrael obavestio porodice otetih da će danas biti pušteni


Iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netanijahua saopšteno je večeras da su izraelske vlasti obavestile porodice otetih talaca da bi njihovi voljeni trebalo da budu oslobođeni narednih sati.

Kako navodi Tajms of Izrael, deluje da je dogovor dve strane ponovo na snazi, iako je ranije u toku dana došlo do nesuglasica.

Izraelski zvaničnik rekao je za Tajms of Izrael da je Hamas pokušao da odvoji majke od dece tokom današeg oslobađanja, ali izgleda da je Tel Aviv uspeo da spreči to.

Izraelski mediji su saopštili da će 11 talaca biti pušteno uskoro - devetoro dece i dve žene, koje su majke neke od dece.

Mediji su dodali da su taoci koji će biti oslobođeni iz kibuca Nir Oz, zajednice koja je najteže pogođena tokom smrtonosnog napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

 

 

Produženje primirja za oslobađanje još 10 Izraelaca i 30 Palestinaca

Glavni pomoćnik egipatskog predsednika Diai Rašvanu najavljuje da su Kairo i Doha veoma blizu obezbeđivanja dvodnevnog produženja tekućeg primirja između Izraela i Hamasa.

Produženjem primirja biće oslobođeno 10 izraelskih talaca i 30 palestinskih zatvorenika i sutra i u sredu, kaže Diaa Rašvan, dodajući da će 11 izraelskih talaca takođe biti oslobođeno kasnije danas.

Foto Tanjug/AP

MASK:Hamas mora biti uništen, spreman sam da učestvujem u obnovi Gaze (VIDEO)

Američki milijarder Ilon Mask je u razgovoru uživo na platformi Iks sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom tokom posete Izraelu rekao da "nema izbora“ osim da se uništi teroristička grupa Hamas kako bi se donela bolja budućnost Gazi.

On se saglasio sa Netanijahuom da palestinska militantna organizacija ima genocidne namere prema jevrejskom narodu, prenosi Tajms of Izrael.

Foto Tanjug/AP

 

Produženje primirja na pomolu?

Pregovarači su blizu postizanja sporazuma o produženju primirja između Izraela i Hamasa koje danas ističe, objavila je „Kahera njuz“, pozivajući se na egipatske izvore.

Oglasila se kancelarija izraelskog premijera o oslobađanju talaca

Kancelarija izraelskog premijera saopštila je da se nastavljaju pregovori o oslobađanju četvrte grupe izraelskih talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni.

„Pregovori o listi talaca koji treba da budu oslobođeni se nastavljaju. Svesni smo pod kolikim su stresom porodice i nove informacije ćemo objaviti kada to bude bilo moguće“, navodi se u saopštenju i poziva da se ovim povodom ne šire glasine i pogrešne informacije.

Broj talaca u Gazi 184

Portparol izraelske vlade saopštio je da je broj talaca koji se i dalje drže u zarobljeništvu u Gazi 184, među kojima je 14 stranaca i 80 Izraelaca sa dvojnim državljanstvom.

Iran poziva na trajni prekid vatre

Iran je pozvao na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani je, na konferenciji za novinare, izjavio da Iran očekuje da izraelski zločini nad palestinskim narodom budu potpuno zaustavljeni.

On je dodao da Iran prati razvoj situacije u vezi sa mogućim produženjem primirja u Pojasu Gaze, prenela je „Al Džazira“.

Mask sa Netanjahuom

Ilon Mask je, po dolasku u Izrael, obišao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kibuc Kfar Aza koji je bio meta napada Hamasa 7. oktobra.

Stoltenberg poziva na produženje primirja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je na produženje primirja u Pojasu Gaze kako bi se dopremilo više humanitarne pomoći i oslobodili taoci.

Borelj poziva na produženje primirja

Četvorodnevno primirje je važan prvi korak u sukobu Izraela i Hamasa, ali potrebno je učiniti mnogo više za izlaza iz krize, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je, na Forumu za Uniju Mediterana u Barseloni, izrazio nadu da će četvorodnevno primirje koje je dogovoreno prošle nedelje, a danas ističe, biti produženo za još nekoliko dana.

Mask u Izraelu: Načelni dogovor o korišćenju Starlinka u Gazi

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Kari objavio je da je Ilon Mask pristao da ne aktivira Starlink njegove kompanije „Spejs Iks“ nad Pojasom Gaze bez odobrenja Izraela.

Kari je u postu na društvenim mrežama naveo da su Izrael i Mask postigli „načelni sporazum“ prema kojem „Starlink može da radi u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući i Pojas Gaze“.

Prema ranijim najavama, Mask bi danas trebalo da se u Izraelu sastane sa predsednikom Isakom Hercogom i premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Borelj zgrožen postupkom izraelske vlade

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da je „zgrožen saznanjem da, usred rata, izraelska vlada izdvaja nova sredstva za izgradnju dodatnih ilegalnih naselja“.

„To nije samoodbrana i neće učiniti Izrael bezbednijim. Izgradnja izraelskih naselja predstavlja teško kršenje humanitarnog prava“, naveo je Borelj na društvenim mrežama.

Hamas: 10 oslobođenih talaca - jedan dan primirja

Predstavnik palestinskog pokreta Hamas u Libanu, Usama Hamdan, izjavio je za libansku tv stanicu, da će primirje u Pojasu Gaze biti produžavano za po jedan dan za svakih 10 novih oslobođenih talaca.

Hamas otkrio uslov za produžetak primirja sa Izraelom

Predstavnik palestinskog pokreta Hamas u Libanu, Usama Hamdan, izjavio je za libansku tv stanicu, da će primirje u Pojasu Gaze biti produžavano za po jedan dan za svakih 10 novih oslobođenih talaca.

Kina saziva sastanak SB UN

Kina će u sredu sazvati sastanak Saveta bezbednosti UN na visokom nivou o palestinsko-izraelskom pitanju, najavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

„Kina, kao predsedavajuća Saveta bezbednosti UN ovog meseca, održaće 29. novembra sastanak na visokom nivou Saveta bezbednosti UN o palestinsko-izraelskom pitanju“, rekao je Vang.

Kako je dodao, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji otputovaće u Njujork da predsedava tim sastankom.

Dramatično u blizini Univerziteta Vermont

Trojica mladića palestinskog porekla koji su u gradu Berlingtonu, u blizini Univerziteta Vermont prisustvovali skupu povodom Dana zahvalnosti, upucani su i ranjeni, jedan teško, saopštila je u nedelju lokalna policija, navodeći da je po svemu sudeći u pitanju zločin iz mržnje.

Policija je privela osumnjičenog za napad, Džejsona Itona, koji bi danas trebalo da bude saslušan pred sudom.

Demonstranti na dva sata blokirali Menhetnski most

Više od 1.000 propalestinskih demonstranata i pripadnika jevrejskih levičarskih organizacija, blokiralo je u nedelju na dva sata Menhetnski most u Njujorku pozivajući na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Izrael dobio listu poslednjih 11 talaca koji će biti oslobođeni

Četvrtog, poslednjeg dana dogovorenog primirja, Izrael je dobio listu poslednjih 11 talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, nakon 52 dana provedena u zatočeništvu Hamasa.

Hamas se obavezao da u okviru dogovora o prekidu vatre oslobodi ukupno 50 žena i dece koji su kidnapovani u Gazi, u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, osim u slučaju da dogovor bude produžen pod novim uslovima.

Hamas je saopštio u nedelju da je trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom, oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca - troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.

Izraelska vojska saopštila je, međutim, da je oslobođeno 14 Izraelaca i troje stranaca i da su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024