NOVA RUSKA TAKTIKA U NAPADU NA UKRAJINU: Trostruki udar sa distance raketama Iskander

Novosti online

23. 11. 2023. u 19:45

RATNI dopisnik Kosmolskaje pravde, Aleksandar Koc, koji je od početka rata Rusije i Ukrajine 24.02.2022 na terenu izvestio je da je ruska vojska po prvi put za nešto više od godinu dana rata izvela novu upotrebu taktičkih balističkih raketa Iskander M u napadu na ukrajinske položaje u Zaporožju.

НОВА РУСКА ТАКТИКА У НАПАДУ НА УКРАЈИНУ: Троструки удар са дистанце ракетама Искандер

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Kako su ruski mediji izvestili ruska vojska koriste se dvostruki raketni udar sistemom Iskander M kako bi se pojačalo uništenje ukrajinskih ciljeva. Pomenuti napad dogodio se 18. novembra 2023. i kako navodi taj napad se označava kao strateško pomeranje u vođenju rata u odnosu na prethodni period.

Kako navodi Koc u koordinisanom potezu, dve rakete Iskander M su istovremeno lansirane, obe su postigle direktne pogotke na ciljanu metu. Treći projektil koji je usledio ispaljen je dok su se ukrajinske snage približavale mestu eksplozije, što je rezultiralo dodatnim žrtvama.

Ovi najnoviji udari pokazuju značajan napredak u operativnim sposobnostima ruske vojske sa raketnim sistemima Iskander. Ranije raspoređene u konfiguracijama jedne rakete, ruske oružane snage su se sada prilagodile da lansiraju više projektila odjednom, pojačavajući njihov uticaj, navodi Koc.

Prema njegovim rečima ova promena u taktici je navodno zatekla ukrajinske vojnike nespremne, koji su bili više navikli na napade pojedinačnim projektilima. Ova promena ne samo da označava eskalaciju u metodama borbe, već ukazuje i na agresivniji i efikasniji pristup ruske vojske.

Foto: EPA

Suočena sa napretkom tuđih vojnih tehnologija, Rusija je preduzela korake u izradi potpuno novog taktičkog raketnog balističkog sistema. Ograničena međunarodnim ugovorima, opredelila se za domet do 300 km, dok zapadni vojni analitičari tvrde – čak 400 km koji će biti sposoban da probije svaku protivraketnu odbranu i bude visoko precizan i na maksimalnom dometu.

Tako se rodio novi raketni sistem pod imenom 9M723K1 „ Iskander“ koji je revolucionaran po mnogo čemu i značajan sistem koji nema pandan na Zapadu.

“Iskander” je proizveden u konstruktorskom birou KBM “Kolomona”, a prvobitna namena mu je bila zamena ostarelih balističkih raketa tipa „ Skad“ i “Točka U”. Prvi put se u javnosti pojavio daleke 1996. godine kada se mogla videti prva verzija ovog novog balističkog oružja.

Spominje i mogućnost da se bojeva glava modifikuje na nošenje hemijskog ili nuklearnog naoružanja. Raketa u sebi nosi sistem navigacije i kontrole leta koji joj u dve faze – ispaljivanju i spuštanju ka cilju -omogućava izmenu putanje leta kakao bi raketa uspela da izbegne protivraketne sisteme. Sistem navigacije obavlja se preko satelita (GLONASS), a može se obavljati i preko radara, TV ili IC vođenja.

Nova verzija “iskander M” sa raketom R-500 dobila je još bolje ocene. Reč je o poboljšanom sistemu koji za sada nije namenjen izvozu. Usavršavanje se odnosi na novu raketu povećane preciznosti od neverovatnih jedan metar na poligonskim ispitivanjima. Iako raketa R-500 ima 30 odsto kraći domet nudi visoku preciznost i nezaustavljivost.

Usavršena varijanta “iskander M” biće oslonac u borbi protiv najavljenog američkog antiraketnog štita. Pretpostavka je da bi sistem “iskander” dejstovovao po radarskim postorojenjima antiraketnog štita i onesposobio ih za pružanje informacija o lansiranju i putanji leta balističkih raketa «Topolj». “Iskander M” predstavlja novo oružje koje će, kako Rusi tvrde, služiti za odvraćanje u lokalnim konfilktima jer je njegov domet dovoljan da pogodi bilo koji neprijateljski vitalni cilj u okruženju.

Prve isporuke ovog sistema krenule su 2007. godine. Prvi operativni bataljon proglašen je 21. jula 2010. godine u enklavi Kalinjingrad na samoj granici sa Poljskom.

A, onda je došla ta famozna 2018. i fama oko sporazuma o graničenju raketa srednjeg dometa INF, koji su 8. decembra1987. potpisali američki i sovjetski predsednik.

Sporazum o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa od 500 do 5.500 kilometara bio je vremenski neograničen i pod strogom kontrolom. Sovjetski Savez je iz Evrope uklonio i uništio 270 raketa SS-20, svaku sa po tri bojeve glave dometa 5.000 km, 112 projektila SS-4 dometa do 2.000 km, 265 taktičkih raketa „luna” i SS-2 21 točka, 265 raketa „skad”, SS-23 i SS-12. Amerikanci su uklonili 108 balističkih raketa „Peršing 2″ dometa 1.800 km, 464 krstareće rakete „tomahavk” dometa 2.500 km i 72 balističke rakete „peršing 1” te 163 projektila tipa „lens” dometa 110 km. U okviru sporazuma Gorbačov je pristao da se ne broje rakete, već bojeve glave na njima, čime je izašao u susret Amerikancima.

Sovjetski generali su to nevoljno prihvatili. Sporazum o eliminaciji raketa malog i srednjeg dometa predviđao je uništenje ne samo aktivnih nego i rezervnih raketa i njihovih delova. Ali samo američkih i ruskih. Ugovor nije obuhvatao projektile oko 20 zemalja, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja, kao i Iran, koji pokušava da konstruiše rakete srednjeg dometa. Zato je i dobio naziv „dupla nula”. Posle 34 godine sporazum je otišao u zaborav. Amerikanci su optužili Rusiju da je prekršila dogovor kada su rakete Iskander-K i M zamenje krstarećim raketama 9M729 firme Inovator, čije razvoj je završen 2014, a trestiranje 2016. Januara 2019. ova krstareća raketa po prvi put prikazana je pred sranim vojnim atašeima. Na Zapadu dobila je oznaku SSC-8.

FAKTI O RAKETNOM SISTEMU ISAKNDER

ISKANDER M I ISKANDER E

Težina rakete: oko 4 t Domet: 280 km Težina bojeve glave: 480-700 kg Dužina rakete: 7,3 m Prečnik: 0,92 m Broj raketa: 2

ISKANDER K

Tip: krstareći projektil R-500, jednostepena raketa Trajektorija leta: 30 km po visini Vreme između lansiranja dve rakete: kraće od jednog minuta Domet: 2.500 km Broj raketa: 2

ZAJEDNIČKO ZA SVE ISKANDERE

stanica za pripremu lansiranja ima sistem za obradu obaveštajnih podataka

brzo napušta lansirni položaj i odlazi na drugi, ili se prikriva da bi se dopunio novim raketama

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024