POGLEDAJTE - MODERNIZOVANI KA-52M ALIGATOR IZVRŠIO PRVI NOĆNI NAPAD: Uništava ukrajinski tenk pomoću ATGM (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

16. 11. 2023. u 19:15

RUSKO Ministarstvo odbrane (RuMoD) objavilo je snimak Kamov Ka-52 Aligatora koji leti noću i uništava ukrajinski tenk u retkom borbenom prikazu u svim vremenskim uslovima i pri slaboj vidljivosti.

ПОГЛЕДАЈТЕ - МОДЕРНИЗОВАНИ КА-52М АЛИГАТОР ИЗВРШИО ПРВИ НОЋНИ НАПАД: Уништава украјински тенк помоћу АТГМ (ВИДЕО)

Foto: EPA

Ovo bi bio oskudan snimak noćnih borbi bilo koje strane uopšte, a posebno Ka-52, koji je, uprkos gubicima, u velikoj meri bio zaslužan za otupljivanje ukrajinske kontraofanzive leteći u protivoklopnim misijama.

Zanimljivo je da je snimak RuMoD-a takođe tempiran sa sajmom u Dubaiju, gde je Ka-52 bio iznenađujući dodatak statičnom prikazu. Ruski zvaničnici izveštavaju o velikom interesovanju čak i zapadnih zemalja, koje su radoznale u vezi sa sposobnostima helikoptera.

Na snimku se vidi kako jedan od pilota proverava motor i držače oružja pre leta, nosi kacige za noćno osmatranje, a zatim se vezuje u kokpit. Dva Ka-52 se mogu videti na pisti, kako poleću, a zatim lete jedan pored drugog, snimljeni na snimku noćnog snimanja zelenih tonova.

Nije poznato da li je ovaj helikopter koji pruža snimke iz prvog lica takođe Ka-52 ili bilo koji drugi helikopter. Moguće je da bi to mogao biti helikopter za elektronsko ratovanje (EV) Mi-8 MTPR-1 koji često leti u paru sa Aligatorima, pružajući podršku za ometanje i protivometanje.



VIDEO PRIKAZUJE NOĆNI NAPAD KA-52

Kratak snimak u ne-NV režimu snima kako pilot pritisne dugme na kontrolnoj palici. Termalni pogled iz elektro-optičkog sistema zatim prikazuje protivtenkovsku vođenu raketu (ATGM) koja leti ka stacionarnom kopnenom cilju, moguće tenk ili borbeno vozilo pešadije (IFV).

Verovatno je u pitanju ATGM Vikhr i njegov udar na tenk izaziva ogromnu eksploziju. Ne zna se da li je tenk preživeo napad, ali intenzitet pakla sugeriše da bi bio potpuno nefunkcionalan.


Od juna do avgusta ove godine Ka-52 su prikazani u desetinama video snimaka RuMoD koji lansiraju ATGM Vihr sa pet do sedam kilometara u znak podrške kopnenim trupama u rovovima i odbrambenim linijama koje pokušavaju da spreče ukrajinske prodore.

Foto: Printskrin


MODERNIZOVANI KA-52M ALIGATOR

Za ovu verziju Ka-52 moglo bi se pretpostaviti da je modernizovana „M“ varijanta (Ka-52M), koja je stigla u ruske jedinice u januaru u očekivanju izbijanja tenkovskog rata sa oklopom zapadne proizvodnje. Ovo je dotaknuto u prethodnoj analizi EurAsian Times-a.

Zanimljivo je da su zvaničnici ruske odbrambene industrije istakli poboljšane noćne borbene sposobnosti kao jednu od karakteristika Ka-52M. Ima novu kupolu GOES-451M elektro-optičkog sistema (EOS) postavljenu ispod nosa, sa većim dometom gledanja.

Bez identifikacije novog nišanskog sistema, izveštaj TASS-a iz oktobra prošle godine kaže da će proširiti mogućnosti upotrebe oružja noću. „Udvostručen je opseg detekcije i prepoznavanja cilja termovizijskog kanala unapređenog nišana“, dodaje se.

Prisustvo jurišnih helikoptera teške klase domaće proizvodnje stavlja Rusiju na bolje mesto za uspešno zadržavanje oklopnih udara, jer je takođe posedovala tenkove, protivtenkovsko oružje sa zemlje, municiju za lutanje i artiljeriju.

U oktobru je RIA Novosti izvestila da će Ka-52M takođe dobiti ventralnu sveobuhvatnu radarsku stanicu koja radi u centimetarskom opsegu. „Ove stanice će omogućiti helikopterima da otkriju širok spektar vazdušnih i kopnenih ciljeva, kao što su neprijateljski avioni, helikopteri, bespilotne letelice, oklopna vozila, artiljerijski položaji, koncentracije ljudstva i drugog vojnog osoblja i objekata, uključujući radio-viziju visokog detalja. režim“, preneo je neimenovani izvor RIA Novosti.

Ovo bi omogućilo Ka-52M da vrši izviđanje i određivanje ciljeva u svim vremenskim uslovima i danonoćno u uslovima jakih prirodnih i veštačkih radio smetnji. Konkretno, helikopter može da otkrije ciljeve sa niskim kontrastom radara.

Foto Tanjug/AP

Do sada je Ka-52 bio opremljen Fazotron-NIIR FH01 Arbalet-52. Na nosu helikoptera nalazi se 31,5-inčna mehanička radarska antena za Ka-opseg (talasna dužina od 8 milimetara).

Međutim, značajna karakteristika je uvođenje elektrooptičkog sistema GOES-451M koji poboljšava određivanje cilja i praćenje na većim dometima od starije kupole GOES-451 EO.

Takođe se može pretpostaviti da će poboljšati sposobnosti vođene rakete LMUR vazduh-zemlja (AGM) dometa 14,5 kilometara. Proizvođač rakete, UOMZ dd sa sedištem u Jekaterinburgu, tvrdi da je domet detekcije tenka od 9,3 milje (15 km) putem navođenja TV/CCD kamere i 12,5 milja (20 km) koristeći termalni prikaz.


RUSIJA NADOKNAĐUJE SLABOST U KOPNENOM NOĆNOM RATU

Ruski noćni vazdušni udari takođe nadoknađuju slabost njenih pešadijskih i kopnenih jedinica u noćnom ratu, zbog nedostatka opreme za NV i termoviziju.

Izveštaj Biznis Insajdera (Business Insider) Insider-a od 19. juna navodi kako su Ukrajinci, puni donacija zapadnog oružja, zabeležili ogromne taktičke uspehe protiv ruskih pozicija na liniji fronta tokom noćnih racija.

Međutim, izgleda da je Rusija to nadoknadila time što je imala veće polustrateške sisteme kao što su noćni jurišni helikopteri, koji su takođe domaće proizvodnje, a ne strani hardver, za razliku od Ukrajine, koja sada potpuno zavisi od američkog i evropskog snabdevanja oružjem.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)