MAKRON UPUTIO POZIV SVETSKIM LIDERIMA: Topljenje glečera je izazov bez presedana za čovečanstvo

Tanjug

10. 11. 2023. u 17:46

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je topljenje glečera izazov bez presedana za čovečanstvo i pozvao svetske lidere da rade zajedno na zaustavljanju razornih efekata od klimatskih promena.

МАКРОН УПУТИО ПОЗИВ СВЕТСКИМ ЛИДЕРИМА: Топљење глечера је изазов без преседана за човечанство

Foto: Profimedia

On je dodao da je takav ujedinjeni nastup očajnički neophodan, iako "rat u Ukrajini i najnoviji sukob Izraela i Hamasa oduzimaju veći deo međunarodnog fokusa", rekao je Makron.

Francuski lider govorio je na Pariskom mirovnom forumu, godišnjem događaju koji okuplja vlade, nevladine grupe i druge u vezi sa dijalogom o svetskim problemima, kao što su klimatske promene, izloženost dece nasilju na mrežama i kršenja ljudskih prava.

- Svet je svedok kolapsa kriosfere pod uticajem klimatskih promena - rekao je on misleći na delove Zemlje, gde je voda u čvrstom obliku, uključujući glečere.

Dodao je i da je najneposredniji i najvidljiviji efekat takve situacije otapanje ledenih kapa, "što predstavlja izazov bez presedana za čovečanstvo".

Makron je istakao i da topljenje ledenih površina širom sveta utiče na biodiverzitet, podizanje nivoa mora i obala, doprinosi nestašici vode za piće, migracija, većem oslobađanju CO2 i rizicima od novih pandemija.

- Sve ove pretnje su stvarne - rekao je Makron i pozvao na hitnu saradnju.

 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)