CENE ĆE BITI PAPRENE: Predmeti sa Titanika na aukciji (FOTO)

Novosti onlajn

06. 11. 2023. u 08:05

NEVEROVATNO očuvani predmeti sa Titanika, stari više od jednog veka, sredinom ovog meseca će se naći na aukciji.

ЦЕНЕ ЋЕ БИТИ ПАПРЕНЕ: Предмети са Титаника на аукцији (ФОТО)

Foto: Profimedia/Jutjub printskrin/OceanGate Expeditions

Među njima su i meni iz restorana koji je bio namenjen putnicima prve klase, ćebe koje su koristili putnici kako bi se zaštitili od naleta vetra tokom boravka na palubi, kao i sat koji je pripadao jednom od putnika iz druge klase.

Meni koji je "preživeo" istorijsku havariju

Zahvaljujući melodrami Džejmsa Kamerona većina nas je imala priliku da makar delimično stekne utisak o tome kako je izgledalo putovanje Titanikom, kruzerom koji je ostavio trag u istoriji i odneo živote preko 1.500 ljudi. Videli smo kako je teklo ukrcavanje na brod, ko su bili putnici, kako se veselilo i jelo. Čuli smo čak i priču iz prve ruke.

Sada se, na aukciji kuće Henri Aldridž end Son našao i originalni meni, verovatno jedini koji je ikada i postojao, a koji je bio namenjen restoranu prve klase u kome su obedovali najimućniji putnici. Vidno oštećen nakon dodira sa ledenom vodom Altantika, ali i dalje u odličnom stanju, meni prikazuje jela koja su se tog 11. aprila 1912. godine servirala u restoranu: ostrige, teleći kotlet "A la Viktoria", juneći sirloin, losos, pačetina - samo su deo izuzetno bogate trpeze restorana.

Meni je dimenzija 6,25 sa 4,25 inča, ima reljefnu crvenu zastavu Vajt Star Lajn, a prvobitno su na njemu bila ugravirana i pozlaćena slova OSNC (Oušn Stimšip Navigejšn Kompani) odmah pored logoa R. M. C. Titanik, koja su nažalost nakon više od jednog veka izbledela. Papirni artefakt je pronađen u foto-albumu iz 1960-ih godina, a pripadao je jednom od najvećih kolekcionara predmeta sa Titanika.

Na aukciji i ćebe i sat jednog od od putnika

Osim menija, za koji se pretpostavlja da će biti prodat za najmanje 60.000 funti, na aukciji će se naći još stotinak predmeta sa ovog kruzera - neki od njih su pronađeni kod samih žrtava katastrofe, dok su neki zajedno sa preživelima napustili brod u čamcima za spasavanje.

Jedan od predmeta koji će se naći "ispod čekića" je i ćebence koje su putnici koristili tokom boravka na palubi. Karirano ćebe sa istaknutim logom u uglu, sačuvao je jedan od preživelih putnika Titanika, a očekuje se da će njegova cena dostići između sedamdeset i sto hiljada funti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BloomIT (@bloomit.rs)

Posebnu pažnju kolekcionara privukao je i džepni sat čiji vlasnik nažalost nije preživeo katastrofu. Sinai Kantor, kome je pripadao sat, zajedno sa suprugom Mirijam na Titanik se ukrcao u Sauthemptonu, ne sluteći da će to biti njegovo poslednje putovanje u životu, a samo nekoliko dana kasnije, dogodila se tragedija. Mirijam je preživela jer je bila evakuisana sa broda sa ostalim ženama i decom, dok se Sinai utopio u ledenom Atlantiku. Nakon što je telo putnika izvučeno iz vode, sat je restauriran punih sedam dana, a sada se očekuje da će biti prodat za 50 do 80 hiljada funti.

BONUS VIDEO: UŽAS U TIVATSKOM ZALIVU - Potopljeni putnički brod Knjaz Lipovac u Krtolama

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!