BESEDA KIJEVU MRSI KONCE: Ukrajinski oficiri priznali ko su im najopasniji protivnici sa druge strane fronta

Branko Vlahović, Od stalnog dopisnika - Moskva

23. 10. 2023. u 17:11

SUDEĆI po pisanju zapadnih i nekih ukrajinskih medija, najopasniji ruski general na istočnom frontu je bio general Sergej Surovikin koji je doduše kratko ko­mandovao ruskim snagama.

БЕСЕДА КИЈЕВУ МРСИ КОНЦЕ:  Украјински официри признали ко су им најопаснији противници са друге стране фронта

Foto Profimedia

On je general sa bogatom ratnom biografijom od Sirije do Kavkaza, ali ga sada najviše pamte po tome što je organizovao rusku odbranu koju ukra­jinska vojska od maja nije uspela da probije.

Ali u Kijevu imaju drugačiju "rang-listu". Na pitanje novinara "Ukrajinske pravde" šef ukrajinskih vojnih oba­veštajaca general Kiril Budanov je bez razmišlja­nja rekao da je za njih naj­opasniji - Sergej Beseda. Reč je o generalu Sergeju Orestoviču Besedi (69) koji rukovodi Petom slu­žbom ruske Federalne službe bezbednosti.

Ocena Budanova je tim više zanimljiva jer su o generalu Besedi kolale priče da je uhapšen zbog toga što Putinu nije dao pre početka ratne opera­cije tačne informacije o političkoj situaciji u Ukrajini. On je bio navod­no zadužen i za formi­ranje političke podrške Kremlju u Ukrajini.

Jedan broj novinarskih istraživača je tvrdio da se on u martu 2022. nala­zio u kućnom pritvoru, a zatim i u zatvoru u Lefor­tovu. Istražni komitet Rusije to nikada nije potvrdio. Ruska Federalna služba bezbednosti u ta­kvim slučajevima ponavlja istu rečenicu - "da se ne bave demantovanjem glasi­na". Beseda je nastavio da rukovodi službom i kako kaže general Kiril Buda­nov "pravi velike proble­me Ukrajincima".

General Sergej Orestovič Beseda je desna ruka direktora FSB Aleksandra Bortnikova, Foto Arhiva

Zna se da Beseda ruko­vodi od 2009. službom u okviru FSB koja radi u inostranstvu i njeni mno­gi sarad­nici su u ruskim am­basadama itrgovin­s k i m predstavništvima kao sa­vetnici. Ranije je general Beseda rukovodio depart­manom operativne infor­macije u sastavu te službe.

U Ukrajini pričaju da se 2014. general Beseda nala­zio u Kijevu kako bi pro­cenio bezbednost tamo­šnje ruske ambasade. On je kasnije dospeo na spisak personalnih sankcija EU.

Govorilo se da je Peta služba pri FSB jedina uprava koja je formirana na Lubjanci u vreme kad je Putin bio direktor FSB. U to vreme, 1998. godine, to je bila mala uprava koja se navodno bavila vrbova­njem stranaca na terito­riji Rusije. Kasnije se ta uprava znatno proširila. Ako je verovati tim ru­skim novinarima general Beseda je bio jedan od Putinovih bliskih generala na Lubjanci gde se nalazi rukovodstvo FSB, nasled­nik nekadašnjeg KGB.

Kiril Budanov, Foto Arhiva

General Beseda je počeo karijeru u Upravi kontrao­baveštajnih operacija. On je bio zamenik Valentina Klimenka, načelnika ode­la koji se bavio suprotsta­vljanju operacijama CIA u Moskvi. Kasnije se uprava kojom je rukovodio proši­rila na rad u bivšim so­vjetskim republikama.

U pričama oko generala Besede najviše se govorilo da je on imao zadatak da organizuje i obezbedi finansiranje promoskovske opozici­je u Ukrajini. Jedan broj sajtova objavio je priču ruskog novinara Andre­ja Soldatova koji se bavi pisanjem o ruskim poli­cijskim službama. On je jedan od koautora knjige o emigrantima i agentima u inostranstvu.

Uglavnom su u to vreme i strani i domaći novinari citira­li tekstove Andreja Sol­datova protiv koga su ru­ske službe u martu 2022. objavile poternicu.

U tim tekstovima o ge­neralu Besedi ima dosta nelogičnosti. Njega na neki način optužuju da je bio informator nekim agentima CIA, a istovre­meno se ističe da je njego­va služba bila zadužena i za kontakte sa stranim službama, među ostalima i sa američkim.

Takođe se nabraja u ko­jim je sve bivšim sovjet­skim republikama bio primećen Beseda.

Njegova služba se nije bavila kla­sičnom špijunažom, već podrškom pokremljanskih i h kandi­d a t a na tamošnjim izborima. Njega neki strani sajtovi nazivaju desnom rukom direktora FSB Aleksandra Bortnikova. Sajt "Gruzija onlajn" je pisao kako je on učestvovao u destabiliza­ciji situacije u Gruziji uoči rata 2008. Navodno da je Beseda učestvovao u razradi plana smene Mi­haila Sakašvilija. Čak se spominje i suma od 30 miliona dolara koju je na­vodno Moskva dala gruzij­skim opozicionarima.

Aleksandar Sirski, Valerij Gerasimov, Valerij Zalužni, Foto Arhiva/ TASS

U Ukrajini govore da je general Beseda dola­zio u Kijev za vreme dešavanja na Majdanu u februaru 2014. Ta­dašnji rukovodilac Službe bezbednosti Ukrajine Valentin Nalivajčenko je hipo­tetički govorio kako je "oružje moglo biti dove­zeno iz Rusije i da je 30 specijalaca FSB koji su pucali na demonstrante moglo doći iz Rusije". Naravno da to sve zvuči neozbiljno kad se zna da su snajperisti koji su imali zadatak da ubijaju ljude i izazovu velike nemire stigli iz Gruzije.

Tačno je da su dve nedelje posle početka specijalne vojne operacije u Ukra­jini u Moskvi su počele da kolaju priče o tome da je uhapšen general Bese­da, jer je navodno njegova služba dala Putinu po­grešne informacije o po­litičkoj situaciji u Ukra­jini i prognozirala je brz uspeh voj­ne ope­raci­je. Na osno­vu tih glasina i svojih sa­znanja "Vašington post" je pisao da je izveštaj koji je napravila služba kojom je rukovodio general Beseda stvarao taj optimizam da će, "rusku armiju u Kije­vu dočekati sa cvećem".

Po tim pričama Besedi­na služba je pripremala ljude koji su trebalo da zamene Zelenskog i njegovo rukovodstvo. U stvarnosti se dogodilo sasvim drugo - ruske vojnike nisu dočeka­li sa cvećem, već su im se suprotstavili i blickrig je propao.

Jesu li general Beseda i njegov zamenik Boluh iz departmana operativne informacije bili u kuć­nom pritvoru, možda se sazna jednog dana. A oni koji su prošle godine ši­rili tu priču govorili su da su osim što su napravi­li slabu informaciju ta­kođe nenamenski trošili novac službe kojom su ru­kovodili.

Na ruskim sajtovima su se pojavile informacije i o tome kako je stariji sin general Besede Alek­sandar prilično imućan čovek i da je bio šef kabineta Dmitriju Rogozinu dok je on bio na čelu Roskosmo­sa i pre toga potpredsed­nik ruske vlade.

Komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni smatra da je najsposobniji ruski general - načelnik Generalštaba Valerij Ge­rasimov. U intervjuu koji je dao "Tajmsu" Zalužni je priznao da je kao oficir porastao na ruskoj vojnoj doktrini i u svom kabi­netu čuva sve knjige ruskog generala Gerasimova. Uz­gred rečeno, Gerasimov je stariji od Zalužnog 17 godina.

General Zalužni je na čelu oružanih sna­ga Ukrajine od 2021. On je završio Na­cionalnu akademiju odbrane Ukrajine, a zvanje general-majora je bio dobio u avgustu 2017. Za raliku od pred­sednika Zelenskog koji nije verovao da će doći do rata sa Rusijom, general Zalužni je tvrdio da je to pitanje samo vremena.

Na početku rata sa obe strane bilo je onih ko­ji su potcenjivali znanje rukovodećeg vojnog kadra. Međutim, što je više vreme prolazilo novina­ri su postavljali logič­no pitanje - pa ako su oni tako slabi, što ih brzo ne pobedimo. Najviši vojni rukovodioci znaju da sa obe strane rukovode akcijama dobro obrazova­ni generali i viši ofi­cirski kadar. Zbog toga se moglo čuti od ukrajinskih oficira na frontu da na zapadnim poligonima od instruktora iz zemalja NATO nisu imali šta da nauče.

Sirski rođen u Rusiji

DRUGI ukrajinski general koji se najčeće spominje je Aleksandar Sirski. Taj general-pukovnik ukrajinske vojske koji sada rukovodi ukrajinskih istočnim frontom rođen je u Rusiji u Vladimirskoj oblasti. Završio je Moskovsko više komandno učilšte. Kasnije je sa najboljim ocenama završio Akademiju oružanih snaga Ukrajine. On je Orden heroja dobio od predsednika Zelenskog za odbranu Kijeva u februaru 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)