"HAPŠENA 13 PUTA, SADA JE U ZATVORU U TEHERANU": Ko je Narges Mohamadi, dobitnica Nobela za mir

Tanjug

06. 10. 2023. u 12:22

NORVEŠKI Nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodeli iranskoj aktivistkinji Narges Mohamadi.

ХАПШЕНА 13 ПУТА, САДА ЈЕ У ЗАТВОРУ У ТЕХЕРАНУ: Ко је Наргес Мохамади, добитница Нобела за мир

Foto: AP

Nagradu je, kako se navodi u obrazloženju, Narges Mohamadi dobila zbog svoje borbe protiv represije nad ženama u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve.

Mohamadi je jedna od vodeći aktivistkinja za ljudska prava u Iranu koja se bori za prava žena i ukidanje zatvorske kazne.

Trenutno služi zatvorsku kaznu u Teheranu.

Iranske vlasti uhapsile su Mohamadi u novembru pošto je prisustvovala komemoraciji za žrtvu nasilnih protesta 2019. godine. Bila je u zatvoru 13 puta i osuđena pet puta. Ukupno je osuđena na 31 godinu zatvora, prenosi AP.

Mohamadi je 19. žena koja je za 122 godine dobila nagradu, i druga Iranka, posle Širin Ebadi koja je postala nobelovka 2003. godine.

Pre nego što je uhapšena Mohamadi je bila potpredsednica zabranjenog Centra za odbranu ljudskih prava u Iranu čiji je osnivač Širin Ebadi.

Nagradom Andrej Saharov odlikovana je 2018. godine.

Nobelova nagrada, čija je vrednost oko milion dolara, biće dodeljena u Oslu 10. decembra na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja