"AZERBEJDŽAN JE U POTPUNOSTI OBNOVIO SVOJ SUVERENITET": Alijev poslao poruku nakon okončanja sukoba u Nagorno-Karabahu

Đ.G.

25. 09. 2023. u 15:39

AZERBEJDžAN je tokom sprovođenja „antiterorističkih mera“ u Karabahu u potpunosti obnovio svoj suverenitet, rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev u ponedeljak u zajedničkoj izjavi za štampu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji boravi u poseti Nahičevanu.

АЗЕРБЕЈЏАН ЈЕ У ПОТПУНОСТИ ОБНОВИО СВОЈ СУВЕРЕНИТЕТ: Алијев послао поруку након окончања сукоба у Нагорно-Карабаху

Foto: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

- Ako smo pre tri godine, kao rezultat drugog rata u Karabahu, stavili tačku na okupaciju, 23. aprila ove godine u potpunosti smo obnovili naš teritorijalni integritet uspostavljanjem graničnog punkta na azerbejdžansko-jermenskoj granici u pravcu Lačin. Pre pet dana smo u potpunosti obezbedili i vratili naš suverenitet - rekao je Alijev.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Karabahu, nazvavši je „antiterorističkim merama lokalne prirode“ za obnavljanje ustavnog poretka. Jerevan je ovo okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Karabahu nema jermenskih jedinica.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre; među uslovima primirja, posebno je istaknuto razoružanje jermenskih snaga i povlačenje teške tehnike iz Karabaha.

U azerbejdžanskom gradu Jevlahu, 100 kilometara severoistočno od Stepanakerta, 21. septembra održan je sastanak predstavnika karabaških Jermena sa delegacijom Azerbejdžana, posvećen integraciji regiona u republiku, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije