PENZIONISANI NEMAČKI PUKOVNIK: Srušio nade Zapada za ukrajinsku kontraofanzivu

P. Z. S. / sputnikglobe.com

20. 09. 2023. u 07:55

UKRAJINA je potrošila do 71.000 vojnika, stotine tenkova i oklopnih vozila i desetine milijardi dolara vrednog hardvera i municije koju je obezbedio Zapad u svoju kontraofanzivu, a naizgled malo toga može da pokaže što se tiče Kijeva i strateških ciljeva NATO-a da povrati izgubljene teritorija i „slabljenje Rusije“.

ПЕНЗИОНИСАНИ НЕМАЧКИ ПУКОВНИК: Срушио наде Запада за украјинску контраофанзиву

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap


Penzionisani pukovnik Bundesvera i vojni ekspert razbio je otvorene laži i poluistine za koje kaže da se iznose u nekim zapadnim medijima o „uspehu“ kontraofanzive Kijeva.
- Ne smemo da zaboravimo jednu stvar: da i pored svih izveštaja o uspesima koje stalno čujemo [sa ukrajinske strane], govori se o taktičkim borbama, lokalnim uspesima, govorimo o dva, tri ili čak pet kilometara napredovanja, koji se onda u nekom trenutku ponovo vraćaju pod rusku kontrolu, rekao je pukovnik (penzionisani) Volfgang Rihter u intervjuu za nemačke medije.

Na frontu u celini nisu primećene nikakve promene u korist Ukrajine, naglasio je vojni ekspert.

-Ključno je to što ne vidimo nikakvu operativnu promenu u ukupnoj situaciji, odnosno frontovi imaju minimalno kretanje, ali strateška situacija je zapravo ostala nepromenjena već 12 meseci, rekao je Rihter.

Štaviše, Rihter očekuje da će intenzitet neprijateljstava dramatično opasti kako se vremenski uslovi pogoršavaju za mesec do mesec i po dana. Shodno tome, penzionisani oficir predviđa da će Ukrajini biti gotovo nemoguće da postigne iskorak.

-To ne znači da će sukob stati. Naravno, vojske na obe strane će nastaviti da deluju, ali pod težim uslovima, rekao je Rihter, predviđajući uslove borbe u narednim mesecima.


KONTRAOFANZIVA SE ZAGLIBILA

Ukrajinska letnja kontraofanziva počela je 4. juna, a tenkovi, trupe, artiljerija i sve ograničene vazdušne snage koje je Kijev mogao da prikupi, gurnuti su u napad na snažno ukopanu i utvrđenu, višeslojnu odbranu koju su postavile ruske snage tokom prethodnih meseci. Ukrajinski planeri ofanzive brzo su shvatili besmislenost slanja velikih kolona kopnenih snaga bez vazdušne podrške protiv učvršćenih ruskih položaja, ali su ipak nastavili ofanzivu, a ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje procenio da je Ukrajina trajno izgubila zapanjujućih 71.000 vojnika od juna.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

-Trenutno nećemo reći da li je to neuspeh ili ne, ali nema opipljivih rezultata, rekao je Putin.

Pored užasnih gubitaka u ljudstvu, Ukrajina je spalila stotine oklopnih vozila u poslednja četiri meseca, uključujući desetine visoko hvaljenih glavnih borbenih tenkova NATO-a kao što su leopard 1, leopard 2 i čelindžer 2.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su posvetili više od 175 milijardi dolara vojne, finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini da podrže njenu ekonomiju i održe rad ratne mašinerije, a zapadni zvaničnici, uključujući šefa diplomatije EU Žozepa Borela, nehajno su priznali da će Kijev trajati samo „danima“ bez podrške Zapada. U SAD, sve veći broj republikanaca u Predstavničkom domu pokušava da ospori beskrajnu jamu potrošnje koju je Bajdenova administracija trošila na Ukrajinu.

Foto Tanjug/AP

U utorak je predsednik Predstavničkog doma GOP Kevin Makarti najavio da se neće automatski obavezati na dalju pomoć Kijevu i rekao da ima „pitanja“ za predsednika Vladimira Zelenskog, koji je doputovao u SAD da se sastane sa Bajdenom i prisustvuje Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

-Koja je odgovornost prema novcu koji smo već dali? Kakav je plan za pobedu? Mislim da je to ono što američki narod želi da zna, rekao je Makarti.

(sputnikglobe.com)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)