AMERIČKI MEDIJI: Prodor ukrajinskih oružanih snaga neće uspeti ako budu skrenute sa jugoistočnog fronta

P. Z. S. / ria.ru

18. 09. 2023. u 20:10

POSLEDNjI ozbiljan pritisak ukrajinske kontraofanzive može propasti ako se dovoljno ukrajinskih trupa zadrži iz jugoistočnog pravca, piše autor materijala u Njujork tajmsu.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Продор украјинских оружаних снага неће успети ако буду скренуте са југоисточног фронта

Foto printskrin telegram rvvoenkor

-Ako se dovoljno ukrajinskih trupa zadrži sa jugoistočnog fronta, poslednja velika kontraofanziva može propasti, piše autor lista.

U materijalu se napominje da bi Kijev mogao biti prinuđen da povuče svoje snage i resurse na severoistok u pozadini pojačanih akcija ruskih snaga u ovom pravcu.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije, ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ nije samo zaustavljena, „to je neuspeh“. Prema njegovim rečima, u pokušajima da „po svaku cenu postigne rezultat“, Ukrajina je izgubila 71,5 hiljada vojnika – kao da „ovo nisu njihovi ljudi“.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednoj oblasti. Najvrelija oblast je Zaporožje, u blizini malog sela Rabotino, gde je Ukrajina uvela u borbene brigade sa zapadnom obukom iz strateške rezerve.

Među 18 hiljada jedinica uništene opreme Oružanih snaga Ukrajine bili su nemački tenkovi Leopard, francuski tenkovi AMX, najmanje jedan britanski Čelindžer 2 i američka borbena vozila pešadije Bredli. Uništeno je samo 543 tenka – oni su trebali da budu glavna udarna snaga ukrajinskih oružanih snaga, ali, kako je primetio ruski predsednik, sada „gore lepo“.

U tom kontekstu, Sjedinjene Države su izjavile da će ofanziva trajati „mnogo više meseci“ i počele su da snabdevaju ukrajinske oružane snage kasetnom municijom. Putin je, sa svoje strane, primetio da snabdevanje „kasetama“ ništa nije promenilo na bojnom polju za Oružane snage Ukrajine.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu