NOVI BRITANSKI TENK MOŽE DA PUCA: Čelindžer 3 prošao još jedan ključni test

P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk

13. 09. 2023. u 21:36

PROGRAM Britanske vojske Čelindžer 3 (CR3) prošao je značajan orijentir sa uspešno završenim testiranjem gađanja iz topa glatke cevi kalibra 120 mm.

НОВИ БРИТАНСКИ ТЕНК МОЖЕ ДА ПУЦА: Челинџер 3 прошао још један кључни тест

Foto: EPA


Ovo uspešno testiranje sistema naoružanja 120 mm L55A1 održano je u aprilu.

-Novi sistem naoružanja od 120 mm L55A1CR3 pružiće britanskoj vojsci sposobnost da odgovori na sve trenutne i buduće izazove na bojnom polju“, navodi Rajnmetal-BAE Lend Sistems (RBSL).

Dva od ovih oružja L55A1 glatke cevi od 120 mm već su ušla u proizvodnju 2021. godine, ranije nego što je planirano, u Rajnmetalovoj fabrici Unterlues. Glatke cevi su ispitane i potvrđene pre nego što su poslate u RBSL u Telfordu. Ovde su integrisani sa novom „digitalnom“ kupolom.

Foto Vikipedija


U drugom značajnom razvoju u avgustu 2023., prva čelična konstrukcija, ili CR3 citadela, za Prototip 1 (P1) stigla je u Telford.

Ova CR3 citadela, vitalna za kupolu tenka, biće nadograđena za upotrebu u Čelindžeru 3, poboljšavajući sposobnosti Britanske vojske u godinama koje dolaze. Ističući njen značaj, RBSL je napomenuo da je ova isporuka citadele, napravljena u partnerstvu sa Pirson Inžinjering, označila značajan napredak u programu Čelindžer 3.

Garet Ejr iz RBSL-a je rekao: „Završavanje prve strukture kupole CR3 je značajna prekretnica u isporuci ove sledeće generacije glavnog borbenog tenka… Ovo je fantastično dostignuće i sa stanovišta proizvodnje i iz perspektive partnerstva svih uključenih i veliki podsticaj za prosperitet UK“.

Foto MoD UK

Čelindžer 3



Ispostavilo se da je 2023. dobra godina za Čelindžer 3 program. Pored gore pomenutih unapređenja, Kritički pregled dizajna (CDR) za CR3 odobren je pre roka.

Dugogodišnja povezanost britanske vojske sa RBSL-om, zajedničkim preduzećem Rajnmetala i BAE Sistems sa sedištem u Velikoj Britaniji, donela je nekoliko borbenih vozila u prošlosti. Pored programa CR3, RBSL je značajan proizvođač oklopnog vozila Bokser u okviru programa Mehanizovanog pešadijskog vozila Ministarstva odbrane Velike Britanije.

RBSL je u maju 2021. najavio da će obezbediti ugovor od 800 miliona funti za nadogradnju 148 glavnih borbenih tenkova Čelindžer 3 (CR3) za britansku vojsku. Ovo poboljšano vozilo obećava da će biti digitalni, mrežno povezan glavni borbeni tenk sa naprednim karakteristikama ubojitosti, nadzora i ciljanja meta.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)