RUSIJA POBOLJŠAVA ARMATU: Tenk T-14 koristi lekcije naučene u ratu u Ukrajini

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

23. 08. 2023. u 22:00

NAKON početka ekspanzivnih zemaljskih manevara od strane ruske vojske u Ukrajini, započetih u februaru 2022. godine, pojavile su se pretpostavke u vezi sa potencijalnim korišćenjem glavnog borbenog tenka T-14 Armata u sukobu.

РУСИЈА ПОБОЉШАВА АРМАТУ: Тенк Т-14 користи лекције научене у рату у Украјини

Foto: Printskrin


Prikazan u 2015. godini, kao nova klasa tenka, koja je navodno donela revolucionarne performanse u svim domenima, ostalo je potencijalno to što je na papiru da se prikaže i u stvarnosti. Međutim, upadljivo odsustvo aktivnog korišćenja od strane ruske vojske sugeriše da je možda naišao na značajna pitanja u razvoju.

Široko je prihvaćeno da je proizvedeno oko 100 jedinica tenka T-14 ukupno. Spekulacija je bilo krajem 2022. godine kada su se pojavili snimci, navodno prikazivanje T-14 u akciji u Ukrajini. Međutim, to se nije dogodilo do poslednja nedelje aprila 2023. godine kada je definitivno potvrđeno da ove sjajne mašine zaista rade u tandemu sa ruskim snagama u neposrednoj blizini borbenih grupa.


PODACI O POBOLjŠANjIMA

Navodni video dokazi pojavili su se 16. maja, navodno pokazujući tenk T-14 u napadu na ukrajinska uporišta. Početni uvid u operacije su otkrili izvori u okviru Ruskog odbrambenog sektora, čije izjave je prenela državna medijska agencija TASS 21. avgusta. Izvor je otkrio, "tenk Armata je raspoređen u više navrata u više zona sukoba u Ukrajini. Podaci prikupljeni iz njenih performansi u specijalnoj vojnoj operaciji trenutno se koriste da bi se vozilo poboljšalo”.

Foto: EPA

Insajder iz industrije preneo je da angažovanje tenka T-14 ne dolazi i bez drugih motiva. Tenkovi su podvrgnuti seriji rigoroznih operativnih testiranja u Ukrajini, nudeći priliku za daljnje usavršavanje na osnovu rezultata ovih terenskih testova. Izvor je dalje otkrio da je Borbena grupa Jug strateški rasporedila nekoliko T-14, kako bi se procenila njihova efikasnost u stvarnosti u pravoj ratnoj zoni.

U svetlu određenih događaja, tenkovi su se strateški povukli sa fronta. Uprkos značajnoj eskalaciji ruske mogućnostima proizvodnje tenka, status T-14, u pogledu prelaska u serijsku proizvodnju, ostaje u visokom stepenu neizvestan.


T-90 JE NAJBOLjI U UKRAJINI

Najnovije pošiljke, kako se evidentiraju u Ukrajini, isključivo su se sastojali od T-90M tenka. Ovo su opsežno modernizovane verzije tenka Sovjetske ere T-64, koji je prvi put predstavljen početkom 1960-ih.

T-90M, iako sličan svom prethodniku, T-64, je potpuno novi dizajn, univerzalno priznat kao značajno napredan za svoju eru. Bez obzira na to, naišao je na značajne prepreke u svojoj službi. Sovjetska vojska planirala je da rasporedi ovakav tenk, uporedivih sposobnosti i sličnim karakteristikama, još od kasnih 1990-ih.

Među istaknutim karakteristikama tenka su njegovi najsavremeniji senzori, agregatni asortiman koji je otprilike tri puta veći od onih postojećeih NATO tenkova, i mogućnost korišćenja anti-oklopnih projektila vakum-1. Štaviše, tenk je izuzetno hvaljen visokim nivoom zaštite oklopa, posebno dizajniranim da zaštiti posadu unutar vozila. Jednako je značajna njegova vrhunska mobilnost i odnos snage i težine koji ga razdvaja od svojih suparnika.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?