RUSIJA POKREĆE BRZU SARADNJU SA AFRIKOM: Otvaraju se dve ambasade

Novosti online

01. 08. 2023. u 20:12

RUSKI premijer Mihail Mišustin potpisao je ukaz o obnavljanju rada ruskih ambasada u Ekvatorijalnoj Gvineji i Burkini Faso u 2023. godine.

РУСИЈА ПОКРЕЋЕ БРЗУ САРАДЊУ СА АФРИКОМ: Отварају се две амбасаде

Foto: Piksabej

Ambasade će biti otvorene u glavnom gradu Burkine Faso – Uagadugu, kao i u glavnom gradu Ekvatorijalne Gvineje – Malabu. Broj zaposlenih u ambasadama utvrdiće Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije. Troškovi obnavljanja rada i održavanja institucija biće pokriveni iz sredstava predviđenih u saveznom budžetu za održavanje inostranog aparata Ministarstva inostranih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći na plenarnoj sednici samita Rusija-Afrika, saopštio je da postoje planovi za obnavljanje rada ruskih ambasada u Burkini Faso i Ekvatorijalnoj Gvineji. On je naglasio da će ovo biti praktičan korak ka značajnom intenziviranju saradnje sa afričkim zemljama na političkom, poslovnom i humanitarnom planu, kao i u oblasti kulture i turizma.

Rusija i Ekvatorijalna Gvineja

Diplomatski odnosi sa Ekvatorijalnom Gvinejom uspostavljeni su 7. decembra 1968. godine. Ambasada SSSR-a i Ruske Federacije funkcionisala je u Malabu od 1969. do 1992. godine, kada je njena delatnost prekinuta iz finansijskih i ekonomskih razloga. Od tada ruske interese u Republici Ekvatorijalnoj Gvineji zastupa ruska ambasada u Kamerunu.

Rusija i Burkina Faso

Diplomatski odnosi sa Burkinom Faso uspostavljeni su 18. februara 1967. godine. Do sredine 1980-ih sovjetsko-burkinska saradnja se nije primetno razvijala, ali se od 1983. godine, nakon što je na vlast u Burkini Faso došao levičarski Nacionalni savet revolucije, intenzivirala. 1992. godine, nakon raspada SSSR-a, prekinut je rad ruske ambasade u Uagaduguu. Ambasada Burkine Faso u Moskvi zatvorena je 1996. i ponovo otvorena 2013. godine.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)