ASANŽA NE MOŽE DA SPASI ČAK NI LOBIRANJE AUSTRALIJE: SAD odbijaju da prekinu progon

Novosti online

29. 07. 2023. u 19:53

SA slučajem Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, optuženog za objavljivanje poverljivih spisa američke vojske i diplomatskih depeša 2010. godine, se odugovlači i želja svih Australijanaca je da se to što pre završi, izjavila je ministarka spoljnih poslova Australije Peni Vong na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom u Brizbejnu.

АСАНЖА НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ ЧАК НИ ЛОБИРАЊЕ АУСТРАЛИЈЕ: САД одбијају да прекину прогон

Foto AP

- Jasno smo izneli svoje gledište da slučaj gospodina Asanža predugo traje, kao i svoju želju da bude doveden do kraja. Razumela sam da je Asanž ponovo uložio žalbu u Velikoj Britaniji. Australijska vlada nije strana u ovom pravnom postupku, niti možemo da intervenišemo - rekla je ona i podvukla da postoje ograničenja za ono što se može postići između dveju vlada "sve dok se procesi protiv osnivača Vikiliksa ne završe".

Entoni Blinken je potvrdio da je australijska vlada više puta pokretala ovo pitanje sa SAD i rekao da razume "zabrinutost i stavove Australijanaca", piše "Gardijan".

- Asanž je u Sjedinjenim Državama optužen za veoma teško kriminalno ponašanje u vezi sa svojom navodnom ulogom u jednom od najvećih curenja poverljivih informacija u istoriji naše zemlje. Radnje za koje se tvrdi da je počinio nose rizik od veoma ozbiljne štete po našu nacionalnu bezbednost, a u korist naših protivnika, i pomenute ljude su dovele u ozbiljnu opasnost od fizičkih povreda i pritvora - rekao je državni sekretar SAD.

Asanžov brat Gabrijel Šipton rekao je da je sada na premijeru Australije da "stavove Australijanaca stavi pred samog predsednika Bajdena tokom predstojeće posete SAD".

- Otpor državnog sekretara Entonija Blinkena prema Australijancima koji zahtevaju Džulijanovu slobodu je dublji, znajući da je Amerikanac i bivši vojni analitičar Čelsi Mening, koji je navodno odao informacije, slobodan od 2017. godine - podsetio je Šipton na slučaj iz Obamine administracije, kada je tadašnji predsednik SAD je ublažila kaznu transrodnom Meningu.

Savetnik australijske Asanžove kampanje, Greg Barns, takođe je odgovorio na Blinkenove komentare.

- Australija je najbliži saveznik SAD. Blinken mora da razume stav Australijanaca prema kojima Džulijan mora odmah da bude pušten na slobodu i da može ponovo da se pridruži porodici - rekao je Barns.

Slučaj Asanž postao je opasan presedan za slobodu štampe i mogao bi da našteti ugledu SAD.

 

BONUS VIDEO: KAKO JE ASANŽ POKRENUO LAVINU - Pre 15 godina nastao je Vikiliks

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije