POKUŠAJ IZGRADNJE MIRNIJEG SVETA: Veliki značaj posete kineskog premijera Lija Ćijanga Berlinu i Parizu

Aktuelna poseta novog kineskog premijera Lija Ćijanga, koji je na funkciji samo tri meseca, najvećoj evropskoj privredi, Nemačkoj, a zatim, do kraja sedmice, i drugom delu evropskog "dvomotorca", Francuskoj, izuzetno je značajna s više aspekata.

ПОКУШАЈ ИЗГРАДЊЕ МИРНИЈЕГ СВЕТА: Велики значај посете кинеског премијера Лија Ћијанга Берлину и Паризу

FOTO: Tanjug/AP

U kontekstu rata u Ukrajini, Li Ćijangova prva inostrana poseta značajna je pre svega u pokušaju traženja mirovnog rešenja, pri čemu Kina može da odigra izuzetno važnu ulogu, imajući u vidu tesne veze između Pekinga i Moskve. Poseta, ujedno, pokazuje i važnost koju evropski partneri pridaju Kini u trenutnoj situaciji.

Kina, uz sve, dobija i velike strateške i geoplolitičke poene, kao značajan sagovornik u odnosima s Evropljanima na međunarodnom planu, kao antipod SAD. Sve to koincidira sa posetom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu, gde se susreo s kineskim predsednikom Ksijem Đinpingom, a obe posete treba shvatiti kao pokušaj traženja mirnijeg sveta.

Nemački predsednik Štajnamer je, primajući Ćijanga, naglasio da su odnosi između Pekinga i Vašingtona od posebnog značaja za svetsku bezbednost i saradnju. Veoma je važna i trgovinska nota Li Ćijangove posete Nemačkoj i Francuskoj, u situaciji kada cene proizvoda i energenata u Evropi dostižu nebeske visine.

Generalno, u Briselu i Peningu ova poseta je viđena kao jačanje saradnje Kine sa dve najveće evropske sile i doprinos razvoju zdravih i stabilnih evropsko-kineskih odnosa. U Pekingu su naglasili da je do posete došlo na poziv nemačkog kancelara Šolca i francuske vlade, a Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da Li Ćijangova poseta pokazuje visoko poštovanje koja Kina ima prema odnosima s ove dve zemlje. Sve je, naglašava se u Pekingu, veoma važno u kontekstu kompleksnih promena na internacionalnoj sceni, rastućih izazova u geopolitičkoj sferi, ukrajinske krize koja i dalje traje i usporenih svetskih ekonomskih tokova.

Istovremeno, zvanični Berlin Kinu vidi kao partnera, ali sve više i kao rivala i konkurenta na međunarodnoj sceni. Tu treba imati u vidu i podele koje vladaju u nemačkoj koalicinoj vladi, ali, u svakom slučaju, svima je jasno koliki značaj ima Peking u današnjim međunarodnim odnosima. Poseta Li Ćijanga Berlinu se zato sagledava kao test politike koja će se voditi u oba pravca, iz zapadne Evrope ka Kini, i obratno. Nemačka tu ima najznačajniju ulogu, u ovom delu sveta.

Posebno važnu dimenziju imaće i učešće Lija Ćijanga u četvrtak i petak u Francuskoj na samitu "Novi svetski finansijski pakt" koji je zamišljen kao zajednički odogovor planete na međunarodne finansijske izazove. Organzatori ovaj samit vide kao potez koji ide u paru sa borbom protiv siromaštva, dekarbonaziacijom privrede i zaštitom biodiverziteta, u staranju boljeg sveta do 2050. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona