AMERIKA JE SHVATILA: Indija ima strateške imperative u odnosima s Rusijom

Novosti online

17. 06. 2023. u 17:09

SJEDINjENE Američke Države su shvatile da Indija ima strateške imperative kada je reč o odnosima s Rusijom, rekla je za Sputnjik bivša ambasadorka Indije u SAD Mira Šankar.

АМЕРИКА ЈЕ СХВАТИЛА: Индија има стратешке императиве у односима с Русијом

Foto: Tanjug AP

-Obe strane moraju da prevladaju svoje razlilite tačke gledišta na Ukrajinu i SAD su, iako nevoljno, shvatile da postoje strateški imperativi koje Indija ima u vezi s Rusijom, rekla je bivša ambadorka uoči posete indijskog premijera Narednre Modija Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema njenim rečima, u Kongresu SAD se govorilo o tome da je neophodno učiniti više kada je reč o pristupu tehnologijama i oružju, kako bi se umanjila zavisnost Indije od Rusije u oblasti odbrambene opreme.

-Indija je, međutim, jasno izrazila svoj stav kako u vezi sa svojim vezama s Rusijom, tako i u vezi s rusko-ukrajinskim sukobom. Za Indiju to nije glavni cilj, glavni cilj je modernizacija naših kapaciteta, istakla je ambasadorka.

Ministarstvo inostranih poslova Indije je ranije saopštilo da će Modi, na poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegove supruge, doputovati u zvanični posetu SAD.

Poseta će početi u Njujorku, gde će indijski premijer 21. juna predvoditi obeležavanje međunarodnog dana joge u sedištu Ujedinjenih nacija. Posle toga Modi će otputovati u Vašington, gde će se 22. juna sastati s Bajdenom. Istog dana indijski premijer će nastupiti na zajedničkoj sednici Kongresa SAD, a 23. juna pozvan je na ručak s potpredsednicom SAD Kamalom Haris i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Planirani su i susreti s „rukovodiocima vodećih kompanija, biznismenima i drugim zhainteresovanim stranama“.

Ruski eksperti smatraju da će tokom posete američka administracija s Modijem razgovarati o rusko-ukrajinskom sukobu i da će pokušati da navede Indiju da svede kontakte s Rusijom na minimum.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!