KAKVA JE SUDBINA SU-75: “Šahmat” ima vazdušne kanale kao raketa Cirkon da bi dostigao veće brzine (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

14. 06. 2023. u 21:33

IAKO je projekat jednomotornog stelt lovca Ruske Federacije Su-75 Šahmat u dubokoj hibernaciji, još uvek postoje analitičari koji pažljivo ispituju njegov dizajn.

КАКВА ЈЕ СУДБИНА СУ-75: “Шахмат” има ваздушне канале као ракета Циркон да би достигао веће брзине (ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub found and explained


Su-75 je laki, višenamenski, ultra manevarski lovac pete generacije, prenose ruski mediji. I oni, ruski mediji, tvrde da ovaj avion ima veštačku inteligenciju.

Rano je govoriti o takvim integracijama, uglavnom zato što se ne zna kada će Su-75 poleteti. U stvari, ne zna se da li će uopšte poleteti. Trenutno, rat u Ukrajini otvara široka vrata Su-57 Felon da pokaže svoje sposobnosti. Ako uspe, sasvim je logično da bi Rusija posle rata uložila radnu snagu i resurse u serijsku proizvodnju i nadogradnju Su-57. Da, realnost da će Su-75 ostati još jedan napušteni ruski projekat je veoma moguća.

Ali kada je prvi put predstavljen pre dve godine na ruskom aeromitingu MAKS, neki posmatrači su primetili jedan detalj – trup. Trup Su-75 pomalo podseća na geometriju hipersonične rakete 3M22 Cirkon.

U Su-75, kao i u Cirkonu, vazdušni kanal prolazi kroz trup do motora postavljenog u repnom delu. Međunarodni vazduhoplovni inženjeri, stručnjaci i dizajneri već su dokazali da je takva konstrukcija sposobna da izdrži neverovatno velike brzine i kolosalna opterećenja. Takođe je manje sklon pregrevanju trupa pri ultra-velikim brzinama.

U Rusiji tvrde da je sa ovakvim dizajnom trupa i usisnikom vazduha poput hipersoničnog Cirkona, za postizanje nadzvučne brzine pri lansiranju, potreban 5 puta manji specifični potisak od, na primer, najbrže supersonične rakete 3M55 Oniks, koja je u službi i tri puta manje nakon savladavanja brzine zvuka. Jednostavno rečeno: Su-75 sa takvim dizajnom trupa može bukvalno da se pretvori u krilatu raketu.


Pitanje je koliku će G-silu avion izdržati. Već postoje argumenti na ovu temu, što je opet loše kada još nema ni jednog prototipa. Ali, sudeći po karakteristikama i predstavljenom modelu na nekoliko izložbi, stručnjaci žure da povećaju opterećenje.

Uglavnom ruski stručnjaci vole da hvale proizvod koji još nije ni gotov. Prema njihovim rečima, Su-75 je trebalo da podnosi opterećenje ne 8G, već 10G.

Takođe je vredno napomenuti da su usisnik vazduha i rep Su-75 dizajnirani su tako da povećaju prikrivenost trupa u nadzvučnim režimima, što je važno za lovce 5. generacije. Ne zaboravite njegov plazma motor Stage 2 sa vektorisanjem potiska pod svim uglovima i elektronsko-digitalnim sistemom upravljanja, koji je trenutno označen kao Izdelije 30.

Pretpostavlja se da će zahvaljujući ovom motoru nove generacije veličina i težina Su-75, njegova manevarska sposobnost i letne karakteristike biti za red veličine veći od onih kod Su-57. A u manevarsku sposobnost kada je reč o ruskom lovcu ne bi trebalo da bude sumnje.

Foto Tanjug/AP

Vredi podsetiti i obratiti pažnju na primer manevarskih karakteristika MiG-21, koje su američki piloti tokom Vijetnamskog rata tako uzbuđeno i istovremeno gorko pričali.

U to vreme, mali, lagani i veoma pokretni sovjetski MiG, inače, pomalo podsećajući na raketu Oniks, jednostavno je nemilosrdno oborio američke avione, uključujući i njihov moćni dvomotorni glavni lovac F-4 Fantom 2, koji je takođe bio tom periodu najpopularniji lovac na Zapadu.

Danas je, međutim, situacija drugačija. I za Su-75. Kao što je već pomenuto, ovaj ruski lovac možda nikada neće doći na proizvodnu traku. Danas Rusija vodi rat koji ograničava pristup Ruske Federacije zapadnim resursima i komponentama. Da bi implementirali sve ove karakteristike aviona, novu avioniku, radar i veštačku inteligenciju, dizajnerima Šahmata su potrebna integrisana kola, poluprovodnici i čipovi koji više nisu dostupni.

Istovremeno, rat u Ukrajini jede vojni budžet Rusije. Sredstva za nove razvojne projekte su prepolovljeni. Da bi projekat Su-75 postojao, Rusija mora prvo da razvije najmanje tri radna prototipa. Ali to neće biti dovoljno. Rusiji će biti potreban kupac spreman da kupi ovaj lovac.

Foto: Profimedia

Da se razumemo, Rusiji bi bilo prilično teško da ga proda čak i da nije bilo rata u Ukrajini. Nema toliko kupaca, što znači da Rusija ne bi imala mogućnost da popuni proizvodne kapacitete. Ovo bi uticalo na jediničnu cenu i troškove održavanja jednog lovca.

Na kraju, ali ne i najmanje važno: još uvek nema informacija o tome da li su ruski inženjeri rešili problem apsolutnog azimuta. Ovo su osetljivi senzori azimuta u avionici lovaca. Čak ni Su-57 nema ove senzore. Poznato je da ih ima samo F-35, jer su SAD prilično ozbiljno napredovale u ovoj oblasti. Ova tehnologija je napredna avionika i rusko istraživanje i razvoj još nije dostiglo svoj puni potencijal.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)