GORI U FRANCUSKOJ: U Renu se ustremili na simbole kapitalizma, zapaljeni skupoceni automobili (FOTO)

Nema mira u Francuskoj. Od kako je predsednik Emanuel Makron proglasio penzijski zakon protiv koga je 70 odsto nacije i 93 odsto zaposlenih, ključa naročito u glavnom gradu Bretanje, Renu.

ГОРИ У ФРАНЦУСКОЈ: У Рену се устремили на симболе капитализма, запаљени скупоцени аутомобили (ФОТО)

Foto: Printskrin BFMTV

U subotu je u ovom gradu došlo do tenzija, kada su se formirali "crni blokovi" koji su se izdvojili iz grupe demonstranata. Ustremili su se na simbole kapitalizma, pa su tako stradali izlozi banaka, ali i butika.

Paljeni su i uništavani i skupoceni automobili.  Na policiju su radkialni manifestanti bacali kocke iz kaldrme i flaše, dok su snage reda na Trgu Republike u ovom gradu uzvraćali velikom količinom suzavca. Demonstracije su najavljene i u drugim gradovima.

Noć pre toga u Renu je već bilo žestoko.

Istovrmeno, sindikati ne sede skrštenih ruku. Upućeni su pozivi za 20. i 28. april za različite vrste protesta. Za četvrtak je najavljen i "dan železničkog bunta", u iščekivanju velikih nacionalnih manifetacija zakazanih za 1. maj.

- Ne možemo da idemo da radimo kao da se ništa ne događa. Ne bih posle toga mogao da se pogledam u ogledalo – poručio je Fabijen Vileđe iz jakog železničkog sindikata "Južna pruga".

Predsednik Markon je za ponedeljak uveče najavio obraćanje naciji, ali mnogi se pitaju šta bi mogao da kaže kada je već proglasio zakon, a sindikati posle toga odbili da razgovaraju s njim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024