FRANCUSKA NA NOGAMA, OPOZICIJA OPTUŽUJE PREDSEDNIKA: Proklamovanje zakona je provokacija

ODLUKOM da usred noći između petka i subote proklamuje kontroverzni penzijski zakon, samo nekoliko sati pošto je većinu njegovog sadržaja odobrio Ustavni savet, francuski predsednik Emanuel Makron je izazvao veliki bes sindikata i opozicije koji su ga prethodno pozvali da to ne čini.

ФРАНЦУСКА НА НОГАМА, ОПОЗИЦИЈА ОПТУЖУЈЕ ПРЕДСЕДНИКА: Прокламовање закона је провокација

Foto: Printskrin, BFMTV

Arogancija, šamar, provokacija – samo su neki od prideva koje koriste protivnici zakona.

- Poput lopova, Emanuel Makron i njegova banda proglasili su penzijski zakon usred noći. Jer, dobro znaju da je to što rade demokratska krađa. Ova brutalnost pokazuje njihovu slabost. Već pripadaju prošlosti. Mi smo jaki, predstavljamo budućnost. Pokazaćemo im to ogrmonim manifestacijama za 1. maj – poručio je poslanik "Nepotčinjenih" i jedan od lidera krajnje levice Fransoa Rifen.

Rečnik se zaoštrio.

- Emanuel Makron je potpisao kraj svog mandata – istakao je Žilijen Trokaz, federalni sekreatar "Južne pruge", jakog železničkog sindikata.

Da se reči više ne biraju u ovakvoj situaciji, pokazao je i sindikat "Solidarni" pariskog gradskog saobraćaja porukom da "predstavnici sindikata neće ići na sastanak s onim koji im pljuje u lice već tri meseca."

Predsednik Emanuel Makron je pozvao predstavnike sindikata na sastanak u utorak, ali oni su saopštili da neće ići, jer sada nemaju o čemu da razgovaraju.

U međuvremenu je najavljen niz manifestacija i akcija, u iščekivanju velike prvomajske povorke. Strahuje se i od nereda na spontanim okupljanjima.  

Protekle noći naročito napeto je bilo u Renu, gde su najradikalniji protivnici penzijske reforme zapalili ulaz u policijsku prefekturu. Visoki plamen širio se po fasadi. Do nereda je došlo odmah posle odluke Ustavnog saveta da odobri penzijsku reformu za proklamovanje.

U Renu su ljutiti manifestanti oko 22 sata podmetnuli požar i na ulasku u nekadašnji samostan Jakubinaca koji je pretvoren u Kongresni centar na trgu Svete Ane u centru grada. Oba požara ugasili su vatrogasci.

U ovom bretonskom gradu stradali su i izlozi prodavnica i banaka. Zapaljeni su mnogobrojni kontejneri, dok su demonstranti policiju gađali bocama i kamenjem. Iza ponoći neki od učesnika protesta još su bili na ulicama. Posebna jedinica specijalaca biće poslata u ovaj grad gde će ostati celog vikenda.

Nove manifestacije u ovom gradu, ali i u nekim drugim mestima Francuske, zakazane su za subotu.

Takođe, u Parizu je došlo do manjih nereda, a na putu nekoliko hiljada manifestanata paljen je gradski mobilijar. U prestonici je uhapšeno 112 izgrednika. U Nantu, gde je bilo oko tri hiljade učesnika spontanih protesta, bacali su flaše na zgradu prefekture, a policija je uzvraćala suzavcem. Okupljanja, s manjim neredima, bilo je i u Lionu, Strazburu, Grenoblu...

U Marselju je bio prekinut železnički saobraćaj zbog toga što je grupa manifestanata sišla na prugu.

Strahuje se da bi do nereda moglo da dođe i u subotu.

BONUS VIDEO:

HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA: Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)