ORBAN UPOZORAVA: Izbijanje trećeg svetskog rata je realna opasnost

Novosti online

01. 04. 2023. u 19:04

EU je napustila cilj da osigura mir i prosperitet za svoje članice, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

ОРБАН УПОЗОРАВА: Избијање трећег светског рата је реална опасност

Foto: Profimedia/Ilustracija

Orban je, povodom navoda da EU razmatra slanje trupa u Ukrajinu, ponovio da će Mađarska nastaviti da insistira na prekidu vatre.

 - Oni koji zagovaraju rat doveli su celu Evropsku uniju u opasnost - rekao je Orban za povodom napora zemalja članica EU da naoružaju Kijev. 

Brisel je do danas Kijevu isporučio oružje u vrednosti od nešto manje od četiri milijarde dolara, dok su pojedine zemlje članice Ukrajini donirale tenkove, artiljeriju i, u slučaju Poljske i Slovačke, borbene avione.

Premijer Mađarske je ocenio da se od EU očekuje da "osigura mir i sačuva prosperitet koji je postigla", ali da, u suprotnosti sa time, rat i sankcije uništavaju evropsku ekonomiju.

Troškovi energije i inflacija porasli su širom EU otkako je Brisel uveo embargo na ruska fosilna goriva. Ipak, sankcije EU nisu uspele da osakate rusku ekonomiju, te se, prema podacima MMF-a, očekuje da će ruska ekonomija ove godine rasti brže od nemačke.

Mogućnost izbijanja globalnog rata je hitniji problem od ekonomske pretnje, rekao je Orban. 

Mađarski premijer je u intervjuu istakao da lideri EU razmatraju raspoređivanje "mirovnih" snaga u Ukrajini, što bi, kako tvrdi, značilo katastrofalnu eskalaciju. 

 - Kada evropski i američki lideri kažu da bismo, ako se ovako nastavi, mogli da završimo u trećem svetskom ratu, u početku to izgleda kao neverovatno preterivanje. Ipak, tamo gde ja radim i gde vidim šta se događa, to je u ovom trenutku realna opasnost - dodao je. 

Šta god da se desi u Ukrajini, Mađarska se neće mešati, naglasio je premijer.

 - Žele da nas uguraju u ovaj rat - rekao je Orban misleći na lidere EU, ističući da odgovor na pitanje da li Mađarska treba da učestvuje u ratu može da da samo mađarski parlament. 

(RT)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024