SI ĐINPING USLOVIO EVROPU: Hoćete zdrave odnose sa Kinom - uradite ovo

Novosti Onlajn

31. 03. 2023. u 17:03

KINESKI predsednik Si Đinping pozvao je Evropsku uniju da odbrani svoju stratešku nezavisnost ukoliko namerava da razvija zdrave odnose sa Kinom.

СИ ЂИНПИНГ УСЛОВИО ЕВРОПУ: Хоћете здраве односе са Кином - урадите ово

Foto Tanjug/AP

- Za razvoj zdravih odnosa Kine i EU neophodno je da Brisel čvrsto brani svoju stratešku nezavisnost - rekao je Đinping tokom sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu.

On je istakao i da se Kina i EU pridržavaju principa multilateralizma, svih ciljeva i principa Povelje UN, te da se zalažu za mirno rešavanje međunarodnih sporova.

Naveo i je i da obe strane treba da budu partneri na putu modernizacije i da zajednički rešavaju globalne probleme.

Si je takođe rekao da je Kina spremna da se uključi u svestrani dijalog i saradnju sa EU u duhu nezavisnosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i izrazio nadu da će Španija igrati aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje između Kine i EU.

Đinping se obratio celoj Aziji: Usprotivite se hegemoniji

Predsednik Kine se obratio i svim azijskim zemljama rekavši da su one dužne da se usprotive hegemoniji i politici zastrašivanja i da ne dozvole da određene zemlje pokušaju da oduzmu narodu Azije pravo na bolji život.

On je to, naime, rekao na sastanku sa premijerom Singapura Li Sin Lungom dodavši da je, u svetlu svih ozbiljnih promena na geopolitičkoj sceni, potrebno očuvati pozitivan tred razvoja azijskog regiona i regionalnog mira sa akcentom na ekonomsku globalizaciju i integraciju.

BONUS VIDEO: KINA PRIVLAČI NAPREDNOM EKONOMIJOM I BOGATOM KULTUROM

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SEDMICA TRI MILIONA EVRA: Vidite izvučene brojeve - šestice veoma izdašne