MAKRON NE ČUJE ULICU: Penzijska reforma u prvom planu - zemlja mora da ide dalje

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je u četvrtak nasilje na demonstracijama. Šef države je na Alpima, gde je došao da predstavi plan za štednju vode. To je od izuzetnog značaja, imajući u vidu izuzetno nasilne manifestacije koje su na ovu temu organizovane prošlog vikenda na jugozapadu Francuske.

МАКРОН НЕ ЧУЈЕ УЛИЦУ: Пензијска реформа у првом плану - земља мора да иде даље

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Hiljade ljudi su došle samo da bi vodili rat. To je neprihvatljivo. Ništa ne opravdava nasilje u demokratskom društvu – kazao je Makron i dao podršku snagama reda.

Penzijska reforma je takođe bila u prvom planu.

- Neću da govorim istu stvar svaka četiri dana. Inače, to se zove mucanje – pokušao je da se našali Makron, odgovarajući na pitanje da li bi moglo da bude promena u zakonu o penzijama.

Najavio je istovremeno da će premijerka Elizabet Born primiti predstavnike sindikata sledeće sedmice.

- Postoji mobilizacija, dijalog se nastavlja, a takođe postoje i rokovi da tekst zakona nastavi svoj demokratski put. Postoji i socijalno protivljenje reformi, ali to ne znači da sve treba da se zaustavi. Moramo da nastavimo da radimo. I dalje je prisutan problem inflacije, moramo da smanjimo nezaposlenost, treba da odgovorimo na probleme suše, da pripremimo sledeću sezonu, da se suočimo sa pitanjem hrane i geopolitikom. Normalno je, dakle, da radim svoj posao – kazao je Makron u mestu Savin le Lak, gde su ga takođe dočekali demonstranti, njih oko dve stotine, koje je policija držala na pristojnoj udaljenosti.

Istovremeno, 63 odsto Francuza trži da se protesti protiv penzijskog zakona nastave, dok se sporadične blokade nastavljaju, na Železničkoj stanici u Marselju, na lokalnim putevima, u rafinerijama... Nove nacionalne manifestacije zakazane su za 6. april.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna