RAT U UKRAJINI: Maljar - Teška situacija, Rusi koriste taktiku iscrpljivanja i uništenja; Bahmut u kotlu (MAPA)

Novosti online

27. 02. 2023. u 07:25 >> 03:52

RAT u Ukrajini ušao je u 369. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Маљар - Тешка ситуација, Руси користе тактику исцрпљивања и уништења; Бахмут у котлу (МАПА)

Foto AP

Žestoke borbe vode se oko Bahmuta. Ruske snage tvrde da su na manje od kilometra do centra grada. Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je rasparčavanje Rusije jedini cilj Zapada. Vladimir Zelenski je pokazao TV ekipama gde živi otkako je rat u Ukrajini počeo.

Na antiratnim protestima u Berlinu, Vankuveru i drugim gradovima, hiljade ljudi zahtevale su da NATO prestane da naoružava Ukrajinu. Stotine okupljenih na demonstracijama u Vašingtonu zahtevalo je nastavak američke vojne podrške Kijevu.

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih operacija: VSU se povlači pod pritiskom ruskih jedinica iz Bahmuta i Marjinke


Noću su ruske bespilotne letelice-kamikaze gađale ciljeve VSU u oblastima Hmeljnickog, Brovara, kao i Černigovske i Žitomirske oblasti.

Pogranične teritorije Ruske Federacije

U Brjanskoj oblasti napadnuti su civilni objekti u selu Zernovo, Suzemski okrug, nije bilo žrtava.

Ukrajinske formacije granatirale su Korenjevski i Gluškovski i Sudžanski okrug u Kurskoj oblasti. Zbog napada došlo je do problema sa snabdevanjem strujom u deset naselja, uključujući selo Tjotkino i selo Popovo-Ležači.

U Belgorodskoj oblasti pod vatrom su kuće u selu Stari Hutor. Noću ruski PVO sistemi oborili su tri bespilotne letelice iznad Belgoroda. Olupina dronova pala je na stambeno naselje bez nanošenja značajnije štete.


Severni ukrajinski pravac

U Harkovskoj oblasti, VSU minira područje u naseljima koja se graniče sa Rusijom.
Ukrajinska komanda prebacuje jedinice u Konotop, pod pretpostavkom da ruske trupe neće napasti u ovoj oblasti.

U Volčansku se vrši prinudna mobilizacija muškog stanovništva kako bi se obnovile jedinice koje su pretrpele gubitke na pravcu Starobeljsk i Bahmut.

U Sumskoj oblasti, na području naselja Seredina-Buda, Popovka i Tarasovka deluju ukrajinske izviđačke grupe koje fiksiraju kretanje Oružanih snaga Rusije.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac

Akumulacija Berhovskoe je došla pod potpunu kontrolu Vagner PMC-a. VSU trenutno bezuspešno pokušava da izvrši kontranapad zapadno od Dubova-Vasiljevke.

Na severu Bahmuta ruske snage su potpuno oslobodile oblast Stupke. Borbe su se prebacile na oblast Iljinovke. Podrivanje brane nije moglo da uspori napredovanje „vagnerovaca“, nanevši na kraju samo štetu jedinicama Oružanih snaga Ukrajine.

Na jugu grada, borci Vagnerovog PMC-a zauzeli su uporišta VSU u oblasti Budenovka, a takođe su napredovali ka groblju Mariupolj.

Na jugozapadu grada vode se borbe na obližnjim prilazima selu Krasnoje i autoputu za Konstantinovku. VSU trpi značajne gubitke u ljudstvu i opremi. U cilju stabilizacije fronta kod Bahmuta, hitno se prebacuje pešadijski bataljon formiran u Ivano-Frankovskoj oblasti.

Foto printskirn telegram vysokygovorit

Donjecki pravac


U oblasti Avdejevke, ruske trupe su zauzele nekoliko uporišta četa VSU u oblasti Novobahmutovke i napredovale ka Novokalinovu i Aleksandropolju.

Južno od Avdejevke Oružane snage Ruske Federacije zauzele su strateški važno uzvišenje istočno od Krasnogorovke, što će pojednostaviti zauzimanje ovog naselja.

U Pervomajskom nema stvarne promene na liniji fronta - strane pripremaju rezerve i pregrupišu jedinice za dalja dejstva na ovoj liniji.

U Marjinki su ruske jedinice isterale VSU iz Blagodatne ulice i Heroja Černobilja, napredujući ka aveniji Družbi.

Oružane snage Ukrajine prebacuju mobilne grupe na oklopnim vozilima u selo Pobeda, jačajući odbrambenu liniju na ovom području.

Oružane snage Ukrajine nastavljaju nasumično da granatiraju civilnu infrastrukturu aglomeracije Donjeck.

U Petrovskom okrugu u Donjecku, zgrada Gradske stomatološke klinike br. 3, škola br. 108 i šest stambenih zgrada oštećene su artiljerijskim udarima. Jedna osoba je povređena.

Foto: Printskrin Youtube


Južni front Hersonski pravac

Nastavljaju se artiljerijski dueli duž linije dodira: Oružane snage Rusije nanose udare na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Mihajlovci, Kačkarovki i Antonovki.
VSU je, sa svoje strane, pucao na Aleški, Vasiljevku i Kairo. U Novoj Kahovki u udaru su oštećeni trafostanica, dalekovod i stambeni objekti.

Pušilin: Putevi u i iz Bahmuta su pod artiljerijskom kontrolm

Praktično svi putevi u Artjomovsk (Bahmut) se nalaze pod vatrenom kontrolom ruskih snaga, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

Istovremeno, kako je primetio Pušilin, Kijev nastavlja da prebacuje rezerve u ovom pravcu.

Foto Tanjug/AP


 

MO Ukrajine: Teška situacija na duž cele linije fronta

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar saopštila je da je teška situacija za Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta.

-Ukratko i jednostavnim rečima, situacija na frontu je teška, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Prema rečima zamenice ministra, u području Artjomovska (Bahmuta) je najteža situacija za ukrajinsku vojsku.

Foto Tanjug/AP

Ona je napomenula da ruske jedinice pojačavaju ofanzivu, koristeći „taktiku iscrpljivanja i totalnog uništenja“.

 

Belgija zamrzla 58 milijardi evra ruske imovine

Belgija je zamrznula rusku imovinu u vrednosti od 58 milijardi evra, što je najveći iznos među svim evropskim državama, navodi se u saopštenju na sajtu ministra finansija Vinsenta Van Petehema.

Foto: Tviter

-Trezor je zamrznuo 58 milijardi evra ruske imovine. Ovo je najveća cifra među svim evropskim državama-članicama, navodi se u saopštenju.

Blokirane su i finansijske transakcije u vrednosti od 191 milijardu evra. U izveštaju se navodi da su „mere dotakle 1.789 ruskih kompanija i građana sa crne liste“.

 

Jedinice VSU koncetrisane u blizini Pridnestrovlja

Portparolka operativne komande „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je da su ukrajinske jedinice koncentrisane u blizini granice sa Pridnjestrovljem.

Ranije je Dmitrij Peskov rekao da Kremlj pomno prati situaciju u Pridnjestrovlju i da je zabrinut zbog onoga što se tamo dešava. On je naveo da je situacija u regionu turbulentna, da je „provocirana spolja”.

Foto Tanjug/AP

 

Vagnerovci oslobodili predgrađe Bahmuta

Jedinice "Vagner" oslobodile su predgrađe Artjomovska Stupki u DNR, saopštio je izvor sa lica mesta.

On je pojasnio da su jurišni odredi ušli i u predgrađe Iljinovka.

 

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija


Rogov: Ukrajinske snage utvrdile se na ostrvu Hortica

Najveće ostrvo na Dnjepru, Hortica, koje se nalazi nadomak grada Zaporožja, pretvoreno je u ukrajinsko utvrđenje, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

-Režim Zelenskog je ostrvo Hortica, koje predstavlja park prirode, pretvorio u utvrđenje, rekao je Rogov za Sputnjik.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, na ostrvu je sakrivena vojna tehnika, kao i sistem protivvazduhoplovne odbrane.

 

Eliminisano 20 mreža SBU u Zaporožju

Od početka specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti likvidirano je oko 20 mreža Službe bezbednosti Ukrajine, saopštio je predstavnik specijalnih službi za Sputnjik.

-Od početka specijalne vojne operacije na novim teritorijama Zaporoške oblasti identifikovano je i neutralisano nekoliko desetina ukrajinskih diverzanata i terorista. Likvidirano je oko 20 ukrajinskih obaveštajnih mreža. Sprečene su desetine pokušaja atentata i terorističkih napada koje je organizovala Služba bezbednosti Ukrajine. U skrovištima je pronađeno do hiljadu komada oružja i municije, naveo je sagovornik agencije.

 

Foto printsckrin telegram RVvoenkor

Veliki gubici ukrajinskih snaga kod Krasnog Limana

Letonska lekarka Sarmite Cirule ispričala je u razgovoru za „Njujork tajms“ da je ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke nakon početka ofanzive ruskih snaga u pravu Krasnog Limana.

-Pre svega, zadržavamo svoje pozicije, ali mnogi vojnici su ubijeni i ranjeni, rekla je ona za američki list.

Foto Tanjug/AP

Početkom februara vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je saopštio da ruske snage uspešno napreduju u okolini Severska, čije je oslobođenje strateški važno za oslobađanje Krasnog Limana.

Donjecki smer: Rusi napreduju kod Avdejevke, VSU dovodi pojačanja (MAPA)


U sektoru Avdejevke, tokom proteklih nekoliko dana, Oružane snage RF su proširile zonu kontrole kod Novobahmutovke, napredujući ka Novokalinovu i Aleksandropolju.

Na jugu, ruske jedinice su uspostavile kontrolu nad važnim brdom istočno od Krasnogorovke, poboljšavajući taktičku poziciju pre napada na položaje ukrajinskih oružanih snaga u selu. Oslobađanje Krasnogorovke omogućiće proširenje uporišta severno od Avdejevskog utvrđenog područja.

Ilustracija telegram rybar

Istovremeno je dopremljena municija u samu Avdijevku i rotirano je osoblje pešadijskih jedinica, postavljena su dodatna vatrena mesta teških mitraljeza.

Južno od Avdijevke nastavljaju se pozicione borbe u Pervomajskom. Trenutno je napredovanje zastalo - obe strane drže ranije zauzete linije bez prelaska u ofanzivu.

U Marjinki su ruske trupe istisnule padobrance 79. Vazdušno-desantne brigade Ukrajine sa ulica Blagodatne i Heroja Černobila, potpuno se učvrstivši na južnoj periferiji grada u blizini avenije Družbi. Delimično iz Marinke i Georgijevke, snage 79 odšbr su povučene radi popune i odmora.

Južnije, Oružane snage Ukrajine ojačale su svoje pozicije u Pobedi. U selo su raspoređena tri oklopna vozila "kozak" sa ljudstvom, na visovima su postavljene mitraljeske posade, a iz helikoptera su kontrolisani prilazi uporištu.

Foto Tanjug/AP

U drugom ešalonu u Galicinovki i Ševčenku raspoređene su tenkovske grupe 59. motorizovane pešadijske brigade i 1. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Jedinice 59. brigade su u rezervi u Galicinovki u slučaju proboja položaja na liniji fronta.

Nastavljaju se pozicione borbe na sektoru Ugljedara. Nakon proboja do Nikoljskih daća, snage 72. ombre Oružanih snaga Ukrajine prešle su u defanzivu, a marinci 155. brigade Pacifičke flote Oružanih snaga RF ratuju u dačama kod Ugledara.

U Vugledaru su opremljeni dodatni položaji protivtenkovskih sistema 72. ombr, u slučaju proboja odbrane, rezerve 68. opbr Oružanih snaga Ukrajine prebačene su u Bogojavlenku. Pored toga, na liniji Bogojavlenka-Ugljedar deluju ukrajinske mobilne PVO grupe ZU-23 postavljene na vozilima Micubiši L200.

U Bogatir je stigla novostvorena jedinica mobilisanih sa poligona u Temirovki u Zaporoškoj oblasti, a napredni depoi raketnog i artiljerijskog naoružanja postavljeni su u Novoukrainki i Bogojavlenki.

Foto Tanjug/AP

Ponovo negativan tekst o Zelenskom na zapadu

U Ukrajini raste unutrašnja politička kritika na račun predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog, kojeg opozicioni političari optužuju za ogromnu koncentraciju vlasti i površne metode upravljanja, prenosi evropsko izdanje lista „Politiko“.

Kako piše analitičar lista Džejmi Detmer, „rat“ ništa nije promenio u odnosu Zelenskog prema teškoćama upravljanja i procesima koji se odvijaju uprkos njegovoj želji: on više voli ukupnu sliku, ignoriše detalje i voli da se oslanja na unutrašnji krug prijatelja u koje ima poverenje.

Zelenski je, prema oceni autora, populista koji ima sve nedostatke karakteristične za taj tip političara.

Pogođen centar za radarsko obaveštavanje VSU?

Ruske snage pogodile su centar za radarsko obaveštavanje Oružanih snaga Ukrajine u okrgugu Brovar u Kijevskoj oblasti, saopštilo je MO Rusije.

Dodik pozdravio kineski mirovni predlog

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je i odlučno podržao kineski mirovni predlog u 12 tačaka i pozvao sve relevantne strane - kojima je stalo do zaustavljanja rata i uspostavljanja mira u Ukrajini - da ozbiljno razmotre ovu kinesku inicijativu.

Foto: V. Tripić

Rusija će odgovoriti na nove sankcije

Deseti paket sankcija EU protiv Rusije je nelegitiman, kao i svi prethodni, jer je usvojen bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri Evropskoj uniji.

U saopštenju se ističe da je EU prvi put u sankcioni paket uključila zabranu izvoza niza proizvoda preko teritorije Rusije, što predstavlja pokušaj da se „izvrši pritisak na trgovinske veze trećih zemalja“.

Predstavništvo je, takođe, ocenilo da ograničenja rada ruskih medija predstavljaju narušavanje Međunarodnog pakta o civilnim i političkim pravima.

- Deseti paket sankcija neće ostati bez odgovora. Glavna razlika je, međutim, u tome što je cilj zapadnih restrikcija, kako je saopštilo rukovodstvo EU, da se ozbiljno udari po Rusima. Mi svojim odgovorima takav zadatak, kao što je pogoršanje socijalno-ekonomskog položaja Evropljana, ne postavljamo - ističe se u saopštenju.

Ukrajinska vojska minirala termoelektranu?

Ukrajinska vojska je minirala termoelektranu na kanalu Severski Donjeck – Donbas, jedinu koja je još u radnom stanju, izjavio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

On je podsetio da je ukrajinska vojska ranije, tokom povlačenja, digla u vazduh branu u Artjomovsku, da bi usporila napredovanje ruskih snaga.

- Ukrajincima je interesantna samo naša teritorija, oni i ratuju za teritoriju. Ali oni vode politiku uništavnja. To smo videli u Marijupolju, kako nisu puštali ljude, nisu im dali da izlaze. Mi sve to vidimo. Za nas to nije novost, to je fašizam - rekao je Prihodko za ruski Prvi kanal.

Pušilin: Ruske snage poboljšale pozicije u pravcu Avdejevke

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da postoje određeni uspesi u pravcu Avdejevke i suštinsko poboljšanje pozicija ruskih snaga.

Prema njegovim rečima, avdejevski pravac je takođe veoma važan.

- Tamo takođe ima uspeha. Odredi prvog armijskog korpusa, ispunjavajući zadatke, napreduju i poboljšavaju pozicije - rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Rusija: Nema preduslova za pregovore o Ukrajini

Kremlj poklanja veliku pažnju kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, dok njegovi detalji treba da budu predmet pažljive analize i razmatranja, što je dug i naporanproces, rekao je portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

- Svaki pokušaj da se izrade planovi koji će pomoći smirivanju sukoba zaslužuju pažnju. Mi se s velikom pažnjom odnosimo prema planu kineskih prijatelja. Što se tiče detalja, naravno, detalji bi trebalo da budu predmet pažljive analize, uz uzimanje u obzir interesa strana koje su veoma različite. Ovo je veoma dug i naporan proces - rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li se Kremlj upoznao s planom Kine i kako ocenjuje njegov potencijal.

Peskov je dodao da u ovom trenutku nema preduslova za pregovore o Ukrajini, te da se specijalna vojna operacija nastavlja u skladu s postavljenim zadacima.

Eksplozije oko Marijupolja?

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da će Rusija "verovatno biti zabrinuta" zbog 14 "neobjašnjivih eksplozija" oko Marijupolja.

Kina: Oduvek smo održavali odnose sa svim stranama u rusko-ukrajinskom konfliktu

Kina je oduvek održavala odnose sa svim stranama u rusko-ukrajinskom konfliktu, uključujući i Kijev, rekla je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Ona je dodala da će Kina preduzeti odlučne kontramere kao odgovor na američke sankcije.

- Žalimo i odbijamo da prihvatimo takav potez - dodala je Mao, odgovarajući na pitanja o sankcijama protiv kineskih kompanija.

Medvedev: Snabdevanja Kijeva oružjem rizikuje globalnu katastrofu

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev napisao je u autorskom tekstu za Izvestija da nastavak snabdevanja Kijeva oružjem rizikuje globalnu katastrofu.

Rogov: Kijev sprema ofanzivu tokom koje će pretrpeti odlučujući poraz

Ofanziva ukrajinskih snaga u južnom pravcu mogla bi da dovede do glavne bitke tokom specijalne operacije u kojoj bi Kijev pretrpeo odlučujući poraz, smatra član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Zapad forsira upravo takvu odluku kako bi sproveo ovaj scenario. Ali iznošenje planova ne znači njihovo sprovođenje. Ovi planovi dobro su poznati našoj strani i naša vojska je spremna da brani granice Rusije od predstojeće agresije - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ofanziva ukrajinskih snaga na jugu mogla bi za njih biti fatalna.

- Ukoliko režim Zelenskog krene, žrtvovaće veliki broj svojih boraca i ovi gubici će za njega postati nenadoknadivi, što će omogućiti da se ovom režimu slomi kičma. I tada bi glavna, odlučujuća bitka specijalne operacije mogla da se povede upravo u Zaporožju - naglasio je Rogov.

Ruski napad dronovima

Vlasti u Kijevu tvrde da su Rusi u toku noći napali Ukrajinu sa 14 dronova.

Live map printscreen

Formiran dobrovoljački bataljon ratnih zarobljenika ukrajinskih trupa

U DNR je stvoren dobrovoljački bataljon nazvan po Bogdanu Hmeljnickom - formiran je od ratnih zarobljenika ukrajinskih trupa, rekao je za RIA Novosti jedan od komandanata jedinice Andrej Tiščenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri