DODIK POZDRAVIO KINESKI MIROVNI PREDLOG: Nesrećni rat već odneo previše žrtava

Novosti online

27. 02. 2023. u 14:17

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je i odlučno podržao kineski mirovni predlog u 12 tačaka i pozvao sve relevantne strane - kojima je stalo do zaustavljanja rata i uspostavljanja mira u Ukrajini - da ozbiljno razmotre ovu kinesku inicijativu.

ДОДИК ПОЗДРАВИО КИНЕСКИ МИРОВНИ ПРЕДЛОГ: Несрећни рат већ однео превише жртава

Foto S. Mišljenović

- Zahvaljujem predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu na inicijativi od ključne važnosti za Evropu i celi svet i pozdravljam i odlučno podržavam kineski mirovni predlog u 12 tačaka - izjavio je Dodik Srni.

On je naveo da je ovo prvi konkretan predlog mirovnog plana, koji ne samo da sadrži konkretne korake koji vode ka uspostavljanju mira, već i zaustavljanja dalje eskalacije ratnih sukoba prema ostatku Evrope, pa i sveta.

- Smatram da bi Evropa trebalo da bude zahvalna Kini što je istupila na ovaj način i pozvala na postizanje političkog rešenja, jer nijedan od aktuelnih političkih lidera EU nije reagovao na ovakav način prema ratu koji bukti na evropskom tlu. Što se tiče članica EU, pozdravljamo nepokolebljiv – i usamljen - stav Mađarske koja od prvog dana rata poziva na diplomatsko rešenje krize i zaustavljanje eskalacije - naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, u navedenom dokumentu zvanični Peking zagovara nastavak mirovnih pregovora, protivi se upotrebi nuklearnog oružja i poziva na kraj jednostranih sankcija.

- Pozivamo one koji su na vest o objavljivanju kineskog mirovnog plana odmah reagovali salvom kritika i optužbi upućenih prema Kini, da ponude – ako imaju kapacitete, i volju i želju da zaista zaustave rat i patnju civila – neku drugu verziju mirovnog plana koja će biti prihvatljiva za obe strane - rekao je Dodik.

Dodik je odbacio svaku tvrdnju da je bilo koja strana koja se u ovom trenutku zalaže za mir – na strani Rusije, i da je takav stav sam po sebi loš i neprihvatljiv.

- Smatram da svi oni koji se zalažu za mir i neutralnost u ovom nesrećnom ratu koji je već odneo previše žrtava - da su upravo oni na pravoj strani istorije. Tu pre svega mislim na Republiku Srpsku, a zatim sasvim sigurno i Srbiju, Mađarsku i Kinu koje sve trpe političke, pa i ekonomske posledice svog mirnodopskog stava - naglasio je predsednik Srpske.

On je naveo da i u drugim državama postoje snage, političke i civilne, koje se zalažu za mir, ali se njihov glas, nažalost, slabo čuje.

- Dajmo šansu miru! Dajmo šansu otpočinjanju pregovora u skladu sa kineskim mirovnim predlogom - poručio je Dodik.

Kina je prošle nedelje objavila plan od 12 tačaka za uspostavljanje sveobuhvatnog prekida vatre u Ukrajini. Rusija je pozdravila kineske predloge za rešenje sukoba u Ukrajini i potvrdila da je otvorena za ostvarenje ciljeva specijalne operacije političkim i diplomatskim načinima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti