ZELENSKI PRETI I AMERIKANCIMA: Ili nastavite da nas podržavate ili rizikujete geopolitičku irelevantnost

P. Z. S. / rt.com

26. 02. 2023. u 00:17 >> 02:25

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski upozorio je Amerikance da nastave da podržavaju Ukrajinu ili rizikuju geopolitičku irelevantnost, tokom konferencije za novinare povodom godišnjice ruske vojne operacije u toj zemlji.

ЗЕЛЕНСКИ ПРЕТИ И АМЕРИКАНЦИМА: Или наставите да нас подржавате или ризикујете геополитичку ирелевантност

Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin


Ako prestanu da finansiraju ratne napore Kijeva, SAD će „izgubiti lidersku poziciju koju uživaju u svetu“, izjavio je ukrajinski lider u petak.

-Ako ne promene svoje mišljenje…izgubiće NATO, izgubiće uticaj Sjedinjenih Država, izgubiće lidersku poziciju koju uživaju u svetu, rekao je Zelenski posle govora u kojem je proglasio 2023. „Godina nepobedivosti“ i zavetovao se da će ujediniti svet protiv Rusije.

Upozorenje je bilo odgovor na pitanje novinara šta bi Zelenski rekao „sve većem broju Amerikanaca“ koji veruju da njihova zemlja daje previše novca i podrške Ukrajini. Predsednik se pobrinuo da se zahvali svojim američkim pristalicama – grupa za koju je nagovestio da uključuje ne samo Kongres i predsednika Džoa Bajdena, već i „TV kanale“ i „novinare“ – pre nego što je zapretio onima koji su imali „opasno“ mišljenje da bi SAD trebalo da „odustati“ od Kijeva.

-SAD nikada neće odustati od države članice NATO-a, izjavio je Zelenski, insistirajući da bi Rusija, ukoliko Ukrajina padne zbog slabljenja podrške Vašingtona, „ušla u baltičke države, zemlje članice NATO-a, a onda će SAD morati da poslati njihove sinove i kćeri upravo onako kako mi šaljemo njihove [sic] sinove i kćeri u rat. Oni će umirati, naglasio je ukrajinski lider.

Glumac koji je postao političar dodao je da bi prekid toka dolara u Ukrajinu takođe prouzrokovao da SAD „izgube podršku zemlje sa 40 miliona stanovnika, sa milionima dece. Da li se američka deca razlikuju od naše?“ upitaoje Zelenski.

Republikanska partija je povratila kontrolu nad Predstavničkim domom na prošlogodišnjim izborima na sredini mandata, delom na osnovu obećanja da će smanjiti blanko ček Bajdenove administracije Kijevu. Dok Kongres još nije usvojio nijedan zakon kojim bi obuzdao potrošnju na sukob, predstavnica Mardžori Tejlor Grin (R-Georgia) je ranije ove sedmice obećala da će predstaviti zakon kojim bi se administracija primorala na reviziju programa pomoći Ukrajini, a Nadzorni odbor Predstavničkog doma je zatražio od administracija da predaja dokumente koji dokazuju da vojna i ekonomska pomoć koja je upućena Ukrajini nije izgubljena zbog "rasipanja, prevare i zloupotrebe".

SAD su do sada obećale 113 milijardi dolara za ratne napore Ukrajine, obećavajući da će nastaviti da ulažu novac u sukob "koliko god bude potrebno".

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (19)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)