RUSKO NAORUŽANJE KOJE SE DOKAZALO U UKRAJINI: Za ovim sistemima vlada veliko interesovanje od strane kupaca

P. Z. S. /eurasiantimes.com

21. 02. 2023. u 17:21

RUSKA državna odbrambena kompanija Rosoboroneksport objavila je na sajmu Aero Indija 2023 da su ruske odbrambene kompanije spremne da potpišu nove izvozne ugovore uprkos ratu u Ukrajini koji je u toku.

РУСКО НАОРУЖАЊЕ КОЈЕ СЕ ДОКАЗАЛО У УКРАЈИНИ: За овим системима влада велико интересовање од стране купаца

Foto Tanjug/AP


Ovo je saopštio generalni direktor Rosoboroneksporta Aleksandar Mihejev na sajmu Aero Indija 2023.

Što je najvažnije, Mihejev je rekao da su strane zemlje pokazale povećano interesovanje za nekoliko sistema naoružanja „u pozadini specijalne vojne operacije“.

Izvršni direktor je naveo nekoliko sistema koji su se odlično pokazali u ratu protiv Ukrajine i koji su sada pažljivo posmatrani od strane zainteresovanih stranih kupaca.

Ovi sistemi naoružanja uključuju helikoptere Ka-52E i Mi-171Š, lovce Su-57E i Su-35, taktičke komplekse Iskander-E i tenkove T-90M.

-Naši strani partneri su, naravno, veoma pažljivi prema informacijama o činjenicama borbene upotrebe naoružanja i vojne opreme. Znamo da oni proučavaju zvanične materijale koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije i dopisnici ruskih medija.

-Istovremeno, vredi napomenuti da je u poslednje vreme poraslo interesovanje naših partnera za savremene ruske proizvode, posebno za helikoptere Ka-52E i Mi-171Š, lovce Su-57E i Su-35, operativne Iskander-E. taktički sistemi, tenkovi T-90M Proriv, rekao je on.

Ova izjava dolazi kada se ruska odbrambena industrija nalazi pod sankcijama koje je uvela međunarodna zajednica. Međutim, nekoliko izveštaja je pokazalo da je industrija uspela da poveća proizvodnju bez obzira na ograničenja.

Mihejev je takođe uverio svet da je, uprkos povećanju potražnje za oružjem od strane ruske vojske, industrija na dobrom putu da završi izvozne narudžbine kako je prvobitno planirano.

-Pošto je ruska armija zauzeta izvršavanjem najvažnijih zadataka, odbrambena industrija prvenstveno treba da zadovolji potrebe Ministarstva odbrane. U međuvremenu, naša preduzeća su uspešno realizovala postojeće ugovore i ne vide prepreke za potpisivanje novih izvoznih poslova.


ŠEST BORBENO TESTIRANIH RUSKIH ORUŽJA

Jedna od raketa koje je Rusija u velikoj meri koristila protiv Ukrajine sa vrhunskom preciznošću i razornim udarom je Iskander-M. Reč je o jedinstvenom pokretnom balističkom raketnom sistemu sa dometom od 400 kilometara koji može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Foto: EPA

Povezan je sa umreženim sistemom senzora i projektila koji mogu brzo da pokrenu napade na mete na frontu.

Pored toga, sadrži ometače za blokiranje aktivnih tragača i sposoban je za brze manevre u terminalnoj fazi. Posle borbenog uspeha, ova raketa je u decembru prošle godine isporučena i Belorusiji.

Izvoznu varijantu ove rakete, Iskander-E, navodno gledaju mnoge zemlje. Iskander-E je modifikovan smanjenjem njegovog dometa koji je preko 280 kilometara.

Tokom godina, ova raketa je izvezena u Jermeniju i Alžir, ali Rosoboroneksport koristi njihove nedavne borbene performanse da poveća svoj izvoz.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Rusija je takođe uveliko rasporedila dva helikoptera, Ka-52 Aligator i Mi-171Š.

U maju 2022, šef Rosoboroneksporta je rekao: „Pomno pratimo korišćenje našeg borbenog hardvera u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Uspešno se primenjuju vojni helikopteri Ka-52 i Mi-28N i izvozna verzija Mi-8AMTŠ Mi-171Š.

Aligator je napredni jurišni helikopter raspoređen da uništi ukrajinske tenkove i kopnene formacije koristeći svoj napredni borbeni helikopter.

Za razliku od njega, Mi-171Š je vojni transportni helikopter koji je posebno dizajniran za rad u borbenim misijama. Oba ova helikoptera takođe su prikazana na kineskom avio sajmu u Zhuhaju u novembru prošle godine.

Iako je Rusija izgubila dosta jurišnih helikoptera Ka-52 u borbi, oni su dokazali svoju efikasnost svojim poboljšanim odnosom snage i težine, manevrisanjem, performansama, operativnim karakteristikama, ugrađenom radio-elektronskom opremom, moćnim oružjem i odbrambenim paketom pomoći. Ka-52E je izvozna verzija ovog helikoptera.

Druga grupa sistema koje Rusija želi da izveze su borbeni avioni Su-57 i Su-35. Su-35 je “radni konj” Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS), super manevarski, dvomotorni, jednosed, borbeni avion koji je VKS u velikoj meri koristio u borbi protiv ukrajinskog vazduhoplovstva.

Foto: Obъedinёnnaя aviastroitelьnaя korporaciя

Su-57

Ovi lovci su korišćeni za izvođenje napada na Ukrajinu. Rusija navodno prodaje dve desetine ovih aviona Iranu zbog rastućeg odbrambenog partnerstva između dve zemlje.

Iako se Su-35 borio od prvih dana sukoba, učešće stelt lovca pete generacije Su-57 potvrđeno je tek krajem prošle godine.

Stelt profil omogućava ovoj letelici da preduzimaju borbene patrole i ispaljuju rakete dugog dometa a da ne budu otkrivene. Rusija se u velikoj meri kladi na izvoz ovog naprednog borbenog aviona, kao što je ranije detaljno istražio EurAsian Times.

Sledeći na listi je T-90M, unapređena verzija tenka T-90 koji ima poboljšanu oklopnu zaštitu sa Relikt ugrađenim eksplozivno reaktivnim oklopom (ERA) umesto prethodnog Kontakt-5, bolje naoružanje, bolji primarni senzori, i poboljšanja kontrole vatre.

Opremljen je NBC (nuklearnom, biološkom i hemijskom) zaštitom i automatskim sistemima za gašenje požara.

Tenkovi T-90 su se borili u nekoliko navrata, uključujući i Ukrajinu. Rusija je izgubila nekoliko tenkova na bojnom polju zbog protivtenkovskih topova i projektila koje je Ukrajina naširoko koristila.

Foto: Printscreen

Međutim, napredne karakteristike ovih tenkova su uvek iznova naglašavali ruski izvoznici oružja.

Pored šest sistema koje je pomenuo generalni direktor, on je rekao i da su strani partneri zainteresovani i za borbena vozila za podršku tenkova (BMPT), teški sistem bacača raketa TOS-1A, vođenu municiju za topovski artiljeriju, Orlan-10E i bespilotni Orion-E letelice, obalski raketni sistemi.

Ne samo ovi, raketni sistemi Kub-S i Kub-N, PVO raketni sistemi Pancir-S1, raketni sistemi PVO Viking, PVO sistemi Tor, MANPADS Igla-S i Verba i različiti sistemi za elektronsko ratovanje, uključujući protivraketne sisteme aviona, dronovi takođe brzo dobijaju na popularnosti.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade